Ciasto czekoladowe z galaretką espresso i pudrem z hibiskusa

IMG_6568

Ale oczywiście, że nie jest to zwykłe ciasto czekoladowe z galaretką kawową…

Pierwszy raz w życiu poświęciłam tyle czasu na upieczenie ciasto. Niektórzy nazywają to weekendowym adhd… Inni mówią, że to klasyczny pms. A ja tak sobie myślę, że potrzebowałam w kuchni spędzić nieco więcej czasu niż zawsze, a poza tym mam świetną książkę “Indulgnet Cakes” wydaną przez “Women’s Weely”, z której to przepis pochodzi.

Udało się, ciasto czekoladowe z galaretką espresso miało 5 warstw i nieco moich myśli – oprószyłam je na koniec pudrem z hibiskusa, który pięknie wygląda, jest kwaśny, więc świetnie kontrastuje z czekoladą. Puder z hibiskusa to nic innego jak kupione na stoisku z herbatą kwiaty hibiskusa, zmielone w młynku i przesiane przez sitko. Taki puder wykorzystywałam już do przygotowania bez z hibiskusem. Jest świetny.

Pierwszą warstwę ciasta stanowi mokra, ciężka, mocno czekoladowa warstwa.

Warstwa druga to biała czekolada zmieszana z kremowym serkiem śmietankowym.

Warstwa trzecia to galaretka przyrządzona z espresso – idealna!

Warstwa czwarta to mus czekoladowy.

Warstwa piąta to czekoladowa polewa.

Są też wiórki czekoladowe starte wzdłuż z tabliczki czekolady.

No i jest puder z kwiatów hibiskusa wieńczący całość.

Ufff…. Muszę przyznać, że jest to ciasto idealne. Idealne na przyjęcie, deser czy też weekendowe adhd.

 

Pozdrowienia, Asia

CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ ESPRESSO I PUDREM Z HIBISKUSA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. forma okrągła - ok. 20 cm
  2. *pierwsza warstwa (ciemna)
  3. 50 g pokrojonego masła
  4. 100 g ciemnej (70%) czekolady - posiekanej
  5. 110 g brązowego cukru
  6. 1 jajko
  7. 75 g mąki pszennej
  8. 60 g kwaśnej śmietany (12%)
  9. *druga warstwa (biała)
  10. 60 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  11. 125 g białej czekolady (posiekanej)
  12. 250 g kremowego serka śmietankowego (kremowy twaróg lub philadelphia)
  13. 75 g brązowego cukru
  14. 1 jajko
  15. *trzecia warstwa (galaretka kawowa)
  16. 1 łyżka mocnej, dobrej kawy rozpuszczalnej** (lub 350 ml dobrej, zaparzonej kawy)**
  17. 2 łyżeczki brązowego cukru
  18. 350 ml wody
  19. żelatyna lub agar (w zależności od rodzaju - ilość potrzebna na 350 ml płynu, np. 3 łyżeczki, do sprawdzenia na opakowaniu). Możemy dać ciut więcej żelatyny, aby galaretka dobrze zastygła.
  20. *warstwa czwarta (mus czekoladowy)
  21. 300 ml śmietanki
  22. 100 g gorzkiej czekolady 70%
  23. *warstwa piąta (polewa)
  24. 100 g gorzkiej czekolady (70%)
  25. 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
*dodatkowo
  1. 4 łyżki kwiatów hibiskusa
  2. wiórki czekolady
PRZYGOTOWANIE
  1. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. ****WARSTWA PIERWSZA
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło, mieszamy.
  4. Przekładamy wszystko do miski. Do składników dodajemy cukier, jajko, mąkę i śmietanę. Miksujemy wszystko do połączenia składników.
  5. Przekładamy masę czekoladową na spód blaszki.
  6. ****WARSTWA DRUGA (z sera i białej czekolady)
  7. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej małym strumieniem śmietankę. Mieszamy całość.
  8. Ubijamy (miksujemy) mikserem ser wraz z cukrem. Dodajemy masę z białej czekolady oraz jajko.
  9. Miksujemy całość chwilę do połączenia składników.
  10. Warstwę białą nakładamy na wcześniej wyłożoną warstwę ciemną. Całość pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
  11. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
  12. ****WARSTWA TRZECIA (galaretka espresso)
  13. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości (ok. 50 ml) gorącej wody. Studzimy.
  14. Pozostałą wodę podgrzewamy wraz z cukrem i kawą, studzimy.
  15. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kawą. Galaretkę schładzamy w lodówce (ok. 30 min) do momentu aż zacznie gęstnieć.
  16. Upieczone dwa spody ciasta studzimy (możemy również w lodówce - ok. 30 minut).
  17. Po tym czasie na upieczone spody ciasta nakładamy galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
  18. ****WARSTWA CZWARTA (mus czekoladowy)
  19. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  20. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  21. Rozpuszczoną czekoladę małym strumieniem wlewamy do ubitej śmietanki. Miksujemy wszystko na małych obrotach - lub mieszamy.
  22. Mus schładzamy w lodówce, a kiedy galaretka na cieście stężeje, a mus nabierze sztywniejszej konsystencji, nakładamy mus na całą powierzchnię ciasta, na galaretkę.
  23. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
  24. ****WARSTWA PIĄTA
  25. Czekoladę wraz z olejem kokosowym (lub innym olejem roślinnym) rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  26. Warstwa z polewy powinna być cieniutka. W przeciwnym razie ciasto będzie trudno kroić. Zastygnięta, gruba warstwa polewy będzie przy krojeniu rozwalała pozostałe, delikatne warstwy.
  27. Po rozpuszczeniu czekolady wykładamy warstwę czekolady na całą, górną powierzchnię ciasta. Możemy zrobić to posiłkując się łyżką.
  28. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do czasu aż polewa zastygnie i całość stężeje.
  29. ****DODATKOWO
  30. Z tabliczki czekolady, nożem ścieramy wiórki. Możemy też czekoladę posiekać.
  31. Kwiaty hibiskusa mielimy w młynku.
  32. Całe ciasto dekorujemy wiórkami czekolady i solidnie oprószamy pudrem z hibiskusa przesianym przez sitko.
  33. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Uwagi
  1. ** Do przygotowania galaretki kawowej możemy użyć dobrej, zaparzonej, mocnej kawy. Możemy też przygotować 350 ml kawy espresso wykorzystując kawę rozpuszczalną.
Adapted from Indulgent Cakes - Women's Weekly
Adapted from Indulgent Cakes - Women's Weekly
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ KAWOWĄ, MUSEM I PUDREM Z HOBISKUSA CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ KAWOWĄ, MUSEM I PUDREM Z HOBISKUSA CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ KAWOWĄ, MUSEM I PUDREM Z HOBISKUSA CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ KAWOWĄ, MUSEM I PUDREM Z HOBISKUSA

 

9 Komentarz

  • olimpia34

    Jestem szczęśliwą posiadaczką tej książki ( jedna z piękniejszych o ciastach ), ale przyznaję się, że gdy na FB zobaczyłam to ciacho to nie poznałam:-), może przez hibiskus:-). Sama noszę się z zamiarem upieczenia go ale te 5 warstw trochę mnie odstraszało, bałam się że nie podołam. Patrząc na Twoje cudo, nabieram odwagi:-). Zdjęcia powalają!
    A tak z ciekawości piekłaś już czekoladowe z karmelizowanymi burakami? jak dla mnie to najlepsze czekoladowe jakie jadłam:-)

    • Asia Matyjek

      Cześć Olimpia :)

      Dziękuję za miłe słowa! Rzeczywiście książka jest przepiękna. Tego ciasta z burakami nie robiłam, ale mam zaznaczoną stronę i mocne postanowienie by piec z niej jak najwięcej :)
      Ciasto jest naprawdę łatwe. Nie podpasował mi jedynie przepis na mus, więc podałam swój, stary sprawdzony przepis. Moim zdaniem warstwa polewy też powinna być cieńsza, aby ciasto lepiej się kroiło :) Nie wiem czy następnym razem nie pójdę na łatwiznę i nie zrobię tylko pierwszej i drugiej warstwy. Każda osobno była przepyszna! Puder z hibiskusa bardzo ożywił całość.
      Narobiłaś mi smaka na te buraki :))

      Pozdrowienia! :)

      • olimpia34

        No widzisz, obie sobie narobiłyśmy smaka:-). Ja upekę to a Ty buraczane:-). Robiąc karmelizowane buraki dodałam suszone płatki róż:-), kolor i smak wyszedł boski:-). Pozdrawiam

  • Opalanka

    Trzeba się natyrać, ale efekt spektakularny. Mistrzostwo:)

  • Agnieszka

    Wygląda spektakularnie :D
    Mogę prosić o info dot. oświetlenia do zdjęcia?
    Pracuję ostatnio nad tą stroną gotowanie i szukam informacji jak zrobić fajne zdjęcia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.