Brak produktów w koszyku
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Kiedy jest maj, jest rabarbar. A kiedy jest rabarbar, to jest i kompot z rabarbaru i ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem obowiązkowo musi być z kruszonką. Zresztą z całego ciasta, to właśnie chyba najbardziej rabarbar i kruszonkę kocham.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem możecie w 100% upiec z mąki pszennej. Testowałam też wersję z 80% mąki pszennej i 30% razowej. Wyszło pyszne, choć ciemniejsze i w smaku czuć było mąkę żytnią.
- szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka esencji waniliowej
- ***6-8 łodyg rabarbaru
- ***kruszonka; 100 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g masła, solidna garść lub dwie płatków migdałów
- Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu.
- Do lekko ciepłego Inie gorącego!) mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować (ok 15-20 minut). Drożdże powinny zacząć się pienić, powinny też zwiększyć swoją objętość.
- W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, jajko, sól, oraz ekstrakt waniliowy.
- Dodajemy również kawałki masła oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
- Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do godziny. Jego objętość powinna się podwoić.
- Blachę lub blaszkę (ok. 35x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy masłem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
- Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Rabarbar rozkładamy na całej powierzchni ciasta.
- Przygotowujemy kruszonkę - masło ucieramy z mąką i cukrem. Dodajemy płatki migdałów.
- Posypujemy kruszonką całe ciasto.
- Placek drożdżowy pieczemy najpierw 30 minut w 150 stopniach, a następnie ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Magdalena
Wyszło puszyste, mięciutkie i przepyszne. Cały dom pachnie moim ukochanym ciastem drożdżowym :)