Brak produktów w koszyku
Ciasto francuskie z jabłkami i rumem
O tym czy można mieć jabłkową duszę przeczytacie tu…
A czy można zakochać się w cieście francuskim z jabłkami i rumem odpowiem Wam bez wahania – oczywiście! Ciasto jest idealne. Ma w sobie wszystko to, czego od dobrego ciasta z jabłkami wymagać możemy. Pachnie masłem, jest lekko chrupiące… W jego środku ukryte są otulone zapachem rumu i wanilii jabłka, a całość wieńczą migdały.
Smacznego :)
A.
- *forma 22 cm
- ***3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki rumu
- ***150 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
- laska wanilii
- ¼ szklanki mleka
- garść migdałów
- ***masło i bułka tarta – do posmarowania formy
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w półksiężyce.
- Jabłka posypujemy cukrem, dodajemy cynamon, alkohol – mieszamy.
- W misce ucieramy mikserem masło z cukrem – na puszystą masę.
- Dodajemy jajka, nadal wszystko ucieramy.
- Dodajemy mąkę – ucieramy ciasto.
- Dodajemy proszek do pieczenia, mleko i ziarna z laski wanilii – ucieramy ciasto.
- ¾ ciasta przekładamy na spód formy.
- Na cieście układamy jabłka.
- Pozostałe ciasto zupełnie niedbale nakładamy na jabłka.
- Całość posypujemy migdałami.
- Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
- Ciasto po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
- Do przygotowania ciasta możemy użyć rumu lub Calvadosu.
uuuuuu
Aaa! Jaka czaderska forma! Chcę, pożądam!