Ciasto Rafaello bez pieczenia

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia dostałam od mojej Mamy. Jest proste i pyszne! Od początku do końca ciasto przygotował Karol z moim Tatą :)

Przepisów na ciasto Rafaello w internecie jest mnóstwo. Moje ciasto Rafaello bez pieczenia podlane jest orzechówką i wykończone czekoladkami Rafaello. Jest świetne!

Przygotujcie je z herbatników i budyniu – to tak w skrócie. Budyń pachnie prawdziwą wanilią i orzechówką – zrobiliśmy go sami. Jeśli jednak nie będzie chciało Wam się robić budyniu domowego, użyjcie takiego z torebki.

Ciasto Rafaello
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. blaszka do pieczenia o wymiarach ok 40x25 (może być mniejsza)
  2. papier do pieczenia
  3. 3 opakowania herbatników po 250 g
  4. 1 opakowanie czekoladek Rafaello
  5. 100 ml orzechówki
  6. pół kubka orzechów laskowych bez łupinek
  7. 1 l mleka
  8. 2 żółtka
  9. laska wanilii
  10. 3 łyżki mąki pszennej
  11. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  12. 150 g cukru (jeśli lubicie b słodkie - 200 g)
  13. kostka masła
  14. 100 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozpoczynamy od przygotowania budyniu.
  2. Z litra mleka odlewamy 1,5 szklanki.
  3. 1,5 szklanki mleka przelewamy do miski.
  4. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, cukier i ziarna wydobyte z laski wanilii (laskę przecinamy wzdłuż na pół, rozwieramy ją i nożem usuwamy pestki).
  5. Całość porządnie mieszamy.
  6. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy laskę wanilii, z której wydobyliśmy ziarna oraz orzechówkę.
  7. Kiedy mleko zawrze, usuwamy laskę wanilii i wlewamy małym strumieniem dobrze rozmieszane mleko z mąką i pozostałymi składnikami.
  8. Całość trzymamy na gazie i cały czas mieszamy.
  9. Kiedy masa zacznie wrzeć (bąbelkować) wciąż mieszamy.
  10. Nasz budyń powinniśmy pogotować przez ok minutę cały czas mieszając (musimy doprowadzić do wrzenia).
  11. Gotowy budyń przelewamy do naczynia, przykrywamy je folią spożywczą (nie zrobi się kożuch) i studzimy.
  12. Kiedy budyń ostygnie, w osobnej misce mikserem rozcieramy masło na puszystą masę.
  13. Kiedy masło stanie się puszyste, dodajemy budyń i miksujemy całość.
  14. Orzechy laskowe rumienimy na suchej patelni, studzimy siekamy.
  15. Do masy dodajemy posiekane orzechy laskowe.
  16. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  17. Na spodzie układamy jedną warstwę herbatników.
  18. Na herbatniki nakładamy 1/3 warstwy budyniowej.
  19. Na masę budyniową ponownie nakładamy herbatniki.
  20. Na herbatniki dajemy budyń itd.
  21. Całość wieńczymy masą budyniową, którą posypujemy wiórkami kokosowymi.
  22. Na wiórkach kokosowych układamy czekoladki Rafaello.
  23. Ciasto chłodzimy w lodówce (2 godziny).
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.