Brak produktów w koszyku
Ciasto Rafaello bez pieczenia
Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia dostałam od mojej Mamy. Jest proste i pyszne! Od początku do końca ciasto przygotował Karol z moim Tatą :)
Przepisów na ciasto Rafaello w internecie jest mnóstwo. Moje ciasto Rafaello bez pieczenia podlane jest orzechówką i wykończone czekoladkami Rafaello. Jest świetne!
Przygotujcie je z herbatników i budyniu – to tak w skrócie. Budyń pachnie prawdziwą wanilią i orzechówką – zrobiliśmy go sami. Jeśli jednak nie będzie chciało Wam się robić budyniu domowego, użyjcie takiego z torebki.
- blaszka do pieczenia o wymiarach ok 40x25 (może być mniejsza)
- papier do pieczenia
- 3 opakowania herbatników po 250 g
- 1 opakowanie czekoladek Rafaello
- 100 ml orzechówki
- pół kubka orzechów laskowych bez łupinek
- 1 l mleka
- 2 żółtka
- laska wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru (jeśli lubicie b słodkie - 200 g)
- kostka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- Rozpoczynamy od przygotowania budyniu.
- Z litra mleka odlewamy 1,5 szklanki.
- 1,5 szklanki mleka przelewamy do miski.
- Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, cukier i ziarna wydobyte z laski wanilii (laskę przecinamy wzdłuż na pół, rozwieramy ją i nożem usuwamy pestki).
- Całość porządnie mieszamy.
- Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy laskę wanilii, z której wydobyliśmy ziarna oraz orzechówkę.
- Kiedy mleko zawrze, usuwamy laskę wanilii i wlewamy małym strumieniem dobrze rozmieszane mleko z mąką i pozostałymi składnikami.
- Całość trzymamy na gazie i cały czas mieszamy.
- Kiedy masa zacznie wrzeć (bąbelkować) wciąż mieszamy.
- Nasz budyń powinniśmy pogotować przez ok minutę cały czas mieszając (musimy doprowadzić do wrzenia).
- Gotowy budyń przelewamy do naczynia, przykrywamy je folią spożywczą (nie zrobi się kożuch) i studzimy.
- Kiedy budyń ostygnie, w osobnej misce mikserem rozcieramy masło na puszystą masę.
- Kiedy masło stanie się puszyste, dodajemy budyń i miksujemy całość.
- Orzechy laskowe rumienimy na suchej patelni, studzimy siekamy.
- Do masy dodajemy posiekane orzechy laskowe.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spodzie układamy jedną warstwę herbatników.
- Na herbatniki nakładamy 1/3 warstwy budyniowej.
- Na masę budyniową ponownie nakładamy herbatniki.
- Na herbatniki dajemy budyń itd.
- Całość wieńczymy masą budyniową, którą posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Na wiórkach kokosowych układamy czekoladki Rafaello.
- Ciasto chłodzimy w lodówce (2 godziny).
Kulinarne Wyskoki
Ostatnio kokos cały czas za mną chodzi :) Zjadłabym kilka kawałków na raz! :D