Croquetas z tuńczykiem i kaparami

Od dobrych kilku lat świadomie wybieram ryby – czy to dla siebie czy mojej kotki Tosi. Każdy produkt powinien mieć na opakowaniu niebieski znaczek MSC, bo to on jest gwarancją zrównoważonych połowów. Jestem przekonana, że Wasza świadomość w tym temacie jest wysoka, dlatego w podziękowaniu dzielę się dziś z Wami pysznymi przepisami z tuńczykiem :)

CROQUETAS Z TUŃCZYKIEM I KAPARAMI

*na 20 sztuk

CROQUETAS, SKŁADNIKI:

*500 g ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)

*130 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym

*sól, pieprz (do smaku)

*garść natki pietruszki

*sok i skórka z cytryny

*100 g kaparów

*1 jajko

*5 łyżek bułki tartej 

*bułka tarta do obtoczenia krokiecików

*olej do smażenia (minimum 500 ml 

SOS:

*3 łyżki majonezu, łyżka srirachy, sól

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu studzimy, przeciskamy przez praskę.

Do ziemniaków dodajemy odsączonego tuńczyka, kapary, sól i pieprz.

Całość doprawiamy sokiem i skórką otartą z cytryny oraz kaparami.

Cały farsz porządnie mieszamy i smakujemy. Doprawiamy do smaku. Do farszu dodajemy bułkę tartą, odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.

W niewielkim rondelku rozgrzewamy olej. Z farszu formujemy kuleczki. Każdą obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Croquetasy podajemy z majonezowym sosem, który przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.