Brak produktów w koszyku
Croquetas z tuńczykiem i kaparami
Od dobrych kilku lat świadomie wybieram ryby – czy to dla siebie czy mojej kotki Tosi. Każdy produkt powinien mieć na opakowaniu niebieski znaczek MSC, bo to on jest gwarancją zrównoważonych połowów. Jestem przekonana, że Wasza świadomość w tym temacie jest wysoka, dlatego w podziękowaniu dzielę się dziś z Wami pysznymi przepisami z tuńczykiem :)
CROQUETAS Z TUŃCZYKIEM I KAPARAMI
*na 20 sztuk
CROQUETAS, SKŁADNIKI:
*500 g ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
*130 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym
*sól, pieprz (do smaku)
*garść natki pietruszki
*sok i skórka z cytryny
*100 g kaparów
*1 jajko
*5 łyżek bułki tartej
*bułka tarta do obtoczenia krokiecików
*olej do smażenia (minimum 500 ml
SOS:
*3 łyżki majonezu, łyżka srirachy, sól
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu studzimy, przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy odsączonego tuńczyka, kapary, sól i pieprz.
Całość doprawiamy sokiem i skórką otartą z cytryny oraz kaparami.
Cały farsz porządnie mieszamy i smakujemy. Doprawiamy do smaku. Do farszu dodajemy bułkę tartą, odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
W niewielkim rondelku rozgrzewamy olej. Z farszu formujemy kuleczki. Każdą obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Croquetasy podajemy z majonezowym sosem, który przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos.
Dodaj komentarz