Cukinia z ricottą w sosie z kurek

cukinia z ricottą w sosie kurkowym

W tym daniu jest wszystko – są cieniutkie wstążki cukinii, które w piekarniku nabierają gładkości i pięknie rumienią się po bokach. 

We wstążkach cukinii ukryta jest ricotta połączona z żółtkiem i parmezanem.

Całość zapiekłam z sosem z kurek, które przesmażyłam z cebulką, boczkiem i mascarpone…

Inspiracją do tego przepisu był film z Tasty. Takie kieszonki z cukinii zapieczono tam z sosem pomidorowym. Myślę więc, że i nadzienie cukinii i sos to kwestia smaku, gustu i wyobraźni. I tego, na co sezon akurat :)

Do dzieła!

Cukinia z ricottą w sosie kurkowym
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 10 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 10 min
SKŁADNIKI
  1. *na dwa naczynia do zapiekanie (ok. 20 kieszonek)
  2. 5 średnich cukinii
  3. 2 opakowania sera ricotta
  4. 2 żółtka
  5. kubek startego parmezanu
  6. sól i świeżo mielony pieprz do smaku
sos
  1. 4 kubki oczyszczonych kurek
  2. 2 szalotki
  3. kubek boczku pokrojonego w kostkę (lub 20 plastrów)
  4. mascarpone
  5. pół piwa
  6. sól/pieprz do smaku
  7. natka pietruszki
  8. łyżka masła
  9. 10 łyżek oliwa z oliwek + parmezan (na całe danie)
Sos
  1. Kurki oczyszczamy, szalotki kroimy w kostkę, boczek w kawałki.
  2. Na maśle podsmażamy szalotkę, kiedy się zrumieni, dodajemy boczek.
  3. Kiedy boczek będzie lekko chrupiący, wrzucamy oczyszczone kurki (ewentualnie pokrojone na mniejsze kawałki).
  4. Całość przesmażamy ok 10 - 15 minut co jakiś czas podlewając grzyby niewielką ilością piwa.
  5. Kiedy boczek i kurki będą przesmażone, a piwo wyparuje, dodajemy serek mascarpone.
  6. Serek rozpuści się i uzyskamy sos. Jeśli będziemy chcieli go rozrzedzić, dodajemy niewielką ilością piwa.
  7. Cały sos mieszamy aż smaki przegryzą się, doprawiamy do smaku, dodajemy natkę.
  8. Sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Cukinia
  1. Cukinie myjemy, odcinamy końce.
  2. Korzystając z obieraczki do warzyw (lub sera) ścinamy cukinię wzdłuż - musimy mieć długie wstążki.
  3. Cukinie możemy ścinać z różnych stron, wstążki odkładamy.
  4. W misce mieszamy ze sobą ricottę, parmezan, żółtka sól i pieprz.
  5. Każda kieszonka z cukinii to 4 wstążki. Dwie wstążki układamy pionowo, kolejne dwie poziomo - na krzyż (jak na zdjęciu).
  6. Na środek cukinii nakładamy łyżkę nadzienia. Zawijamy wstążki (góra, bok - dół, bok).
  7. Tak przygotowane kieszonki układamy na sosie.
  8. Całe danie zapiekamy skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy startym parmezanem.
  9. Danie zapiekamy ok 40 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu).
  10. Cukinie powinna być miękka i lekko chrupiąca po bokach.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 cukinia z ricottą w sosie kurkowym cukinia z ricottą w sosie kurkowym cukinia z ricottą w sosie kurkowym cukinia z ricottą w sosie kurkowym cukinia z ricottą w sosie kurkowym cukinia z ricottą w sosie kurkowym cukinia z ricottą w sosie kurkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.