Brak produktów w koszyku
Cukinia z ricottą w sosie z kurek
W tym daniu jest wszystko – są cieniutkie wstążki cukinii, które w piekarniku nabierają gładkości i pięknie rumienią się po bokach.
We wstążkach cukinii ukryta jest ricotta połączona z żółtkiem i parmezanem.
Całość zapiekłam z sosem z kurek, które przesmażyłam z cebulką, boczkiem i mascarpone…
Inspiracją do tego przepisu był film z Tasty. Takie kieszonki z cukinii zapieczono tam z sosem pomidorowym. Myślę więc, że i nadzienie cukinii i sos to kwestia smaku, gustu i wyobraźni. I tego, na co sezon akurat :)
Do dzieła!
- *na dwa naczynia do zapiekanie (ok. 20 kieszonek)
- 5 średnich cukinii
- 2 opakowania sera ricotta
- 2 żółtka
- kubek startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 4 kubki oczyszczonych kurek
- 2 szalotki
- kubek boczku pokrojonego w kostkę (lub 20 plastrów)
- mascarpone
- pół piwa
- sól/pieprz do smaku
- natka pietruszki
- łyżka masła
- 10 łyżek oliwa z oliwek + parmezan (na całe danie)
- Kurki oczyszczamy, szalotki kroimy w kostkę, boczek w kawałki.
- Na maśle podsmażamy szalotkę, kiedy się zrumieni, dodajemy boczek.
- Kiedy boczek będzie lekko chrupiący, wrzucamy oczyszczone kurki (ewentualnie pokrojone na mniejsze kawałki).
- Całość przesmażamy ok 10 - 15 minut co jakiś czas podlewając grzyby niewielką ilością piwa.
- Kiedy boczek i kurki będą przesmażone, a piwo wyparuje, dodajemy serek mascarpone.
- Serek rozpuści się i uzyskamy sos. Jeśli będziemy chcieli go rozrzedzić, dodajemy niewielką ilością piwa.
- Cały sos mieszamy aż smaki przegryzą się, doprawiamy do smaku, dodajemy natkę.
- Sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
- Cukinie myjemy, odcinamy końce.
- Korzystając z obieraczki do warzyw (lub sera) ścinamy cukinię wzdłuż - musimy mieć długie wstążki.
- Cukinie możemy ścinać z różnych stron, wstążki odkładamy.
- W misce mieszamy ze sobą ricottę, parmezan, żółtka sól i pieprz.
- Każda kieszonka z cukinii to 4 wstążki. Dwie wstążki układamy pionowo, kolejne dwie poziomo - na krzyż (jak na zdjęciu).
- Na środek cukinii nakładamy łyżkę nadzienia. Zawijamy wstążki (góra, bok - dół, bok).
- Tak przygotowane kieszonki układamy na sosie.
- Całe danie zapiekamy skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy startym parmezanem.
- Danie zapiekamy ok 40 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu).
- Cukinie powinna być miękka i lekko chrupiąca po bokach.
Jaglusia
Coś cudownego. Wygląda wspaniale i mega smacznie. :)
Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/