Brak produktów w koszyku
Cynamonowe placuszki z pieczonej dyni
Delikatne i pachnące cynamonem – takie są te placuszki. Są delikatne, ponieważ dynię wcześniej upiekłam. To nic trudnego – wystarczy całe kawałki ze skórką wsadzić na 40 minut do rozgrzanego piekarnika. Po zmiksowaniu dyni do miąższu możemy dodawać dowolne przyprawy. W tym przypadku padło na cynamon i brązowy cukier. Myślę, że do całości można również dać kawałki jabłka. Pięknie komponowałyby się z delikatną, pieczoną dynią i cynamonem. Jeśli więc macie jabłko pod ręką, śmiało. Dodajcie kawałki do ciasta, o którym zaraz Wam wszystko napiszę :)
- ok. 300 g dyni
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu (płaskie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 40 minut.
- Kiedy dynia będzie miękka, usuwamy z niej skórkę i miksujemy na gładko.
- Do pieczonej, ostudzonej dyni dodajemy jajka, mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy całość.
- Powinniśmy otrzymać dość gęstą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Teraz możecie również wkroić jabłko jeśli macie ochotę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na rozgrzany olej łyżką nakładamy placki. Smażmy je na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Placuszki możemy podać oprószone brązowym cukrem, z miodem lub ulubioną konfiturą.
rategazelle
Wyglądają pięknie, jestem fanką placuszków i twoje mnie powalają!