Dziś polecam super pyszną bezę cytrynową, którą przełozyłam bitą śmietaną zmieszaną z limoncello i skórką z cytryny.
- ***beza
- 5 białek
- szczypta soli
- 220 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniacznej
- łyżeczka octu
- skórka otarta z całej cytryny
- ***dodatki
- 200 ml śmietanki 30%
- skorka otarta z całej cytryny
- kieliszek limoncello
PRZYGOTOWANIE:
Ubitą na sztywno pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy kształt bezy. Bezę suszymy 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze dwie godziny. Po upieczeniu zostawiamy bezę, aby odpoczęła.
Ja bezę piekę wieczorem i zostawiam ją po upieczeniu w wyłączonym piekarniku do rana.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zagladamy do bezy. Ona bardzo tego nie lubi :)
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej skórkę otartą z cytryny oraz limoncello. Mieszamy całość, chłodzimy w lodówce.
Bezę przekładamy naszym cytrynowym kremem, możemy ozdobić plastrami cytryny (cienko pokrojonymi, przesmażonymi na miodzie) oraz cukrowymi posypkami.
Smacznego,
Asia :)
Ach limoncello…Podróż do Toscanii mi się przypomina :)
Nigdy nie byłam, ale marzę! :)