Brak produktów w koszyku
Cytrynowa beza z limoncello

Bezy, bezy, bezy. Od rana do wieczora, malusie, duże, torty i desery. Bezowy jest ostatnio mój świat. Są fioletowe, różowe, czarne, z brokatem, serduszkami i torebkami z perełkami. Jest pięknie i słodko :)
Dziś polecam super pyszną bezę cytrynową, którą przełozyłam bitą śmietaną zmieszaną z limoncello i skórką z cytryny.
- ***beza
- 5 białek
- szczypta soli
- 220 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniacznej
- łyżeczka octu
- skórka otarta z całej cytryny
- ***dodatki
- 200 ml śmietanki 30%
- skorka otarta z całej cytryny
- kieliszek limoncello
PRZYGOTOWANIE:
Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Do białka nie moze dostac się ani trochę żółtka. Zaczynamy ubijac białka, mikserem, najpierw na niewielkich obrotach, z dodtakiem szczypty soli. Kiedy białko zacznie się pienić, zwiększamy obroty i malutkimi partiami dodajemy cukier. Ubite białko powinno być sztywne i lśniące. Ubijanie może trwac 10-15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz skórkę otartą z całej cytryny.
Ubitą na sztywno pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy kształt bezy. Bezę suszymy 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze dwie godziny. Po upieczeniu zostawiamy bezę, aby odpoczęła.
Ja bezę piekę wieczorem i zostawiam ją po upieczeniu w wyłączonym piekarniku do rana.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zagladamy do bezy. Ona bardzo tego nie lubi :)
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej skórkę otartą z cytryny oraz limoncello. Mieszamy całość, chłodzimy w lodówce.
Bezę przekładamy naszym cytrynowym kremem, możemy ozdobić plastrami cytryny (cienko pokrojonymi, przesmażonymi na miodzie) oraz cukrowymi posypkami.
Smacznego,
Asia :)
MONA
Ach limoncello…Podróż do Toscanii mi się przypomina :)