Czarodziejski Napar

Zebrałam się w końcu, aby napisać Wam jak parzę mój Czarodziejski Napar, z którym praktycznie się nie rozstaję. Jest jak Moc Ochronna każdej nowoczesnej Wiedźmy :)

Czarodziejski Napar piję codziennie. Codziennie napar jest ciepły, ponieważ przygotowuję go w termosie, a później przelewam do butelek idealnie utrzymujących ciepło (nawet do 24 godzin). Opowiem Wam jak przechowuję przyprawy i zioła oraz których butelek używam.

Bazą Czarodziejskiego Naparu jest mieszanka czarnego pieprzu, goździków i ziaren kolendry.

Do wspomnianej bazy dodaje różne zioła – płatki róży, nagietek, bławatek, miętę, rumianek, zioła na urodę, odporność, limfę czy cholesterol.

W skład Czarodziejskiego naparu wchodzi również imbir, miód i cytryna. 

Oto jak powstaje Czarodziejski Napar na cały dzień (1 litr).

Używam:

Do przygotowania 1 litra Czarodziejskiego Naparu potrzebujecie:

  • 1 łyżki ziaren kolendry
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczki goździków
  • 2 łyżki ulubionych ziół (+ płatki róży, kwiat rumianku itp)
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżki miodu
  • soku z całej cytryny
  • dobrego termosu :) <click>

Zaczynamy!

W moździerzu należy utłuc porządnie pieprz, kolendrę i goździki. Przyprawy przekładamy do dzbanuszka. Dodajemy ulubione zioła. Całość zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby wszystko się zaparzyło (ok 300 – 400  ml gorącej wody wody)

Imbir obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego termosa. Zalewamy go gorącą wodą (ok 300 – 400 ml gorącej wody), zakręcamy.

Do zaparzonych ziół dodajemy łyżkę miodu i sok wyciśnięty z całej cytryny. Całość porządnie mieszamy.

Zaparzone zioła z przyprawami, miodem i cytryną przelewamy przez sitko do dużego termosu, w którym jest imbir z wodą.

Mamy już połączone przyprawy, zioła, imbir, miód i cytrynę. Duży termos uzupełniamy gorącą wodą i zakręcamy go. 

Mamy już gotowy napar, który możemy pić przez cały dzień. A kiedy będziecie wychodzić z domu, przelejcie napar do termicznej butelki :)

Do butelki lub termosu dorzucam czasami pąki suszonej róży – uwielbiam jej aromat.

 

I teraz porada – nie korzystam codziennie z moździerza i nie tłukę tych przypraw dzień w dzień. Raz na jakiś czas odmierzam sobie kolendrę, goździki i pieprz i miksuję wszystko w termomiksie albo blenderze. Dzięki temu mam cały pojemnik gotowej mieszanki przypraw i codziennie odmierzam łyżeczkę do zaparzenia Czarodziejskiego Naparu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.