Czekoladowe babeczki z gruszką

czekoladowe babeczki z gruszką

Super pyszne czekoladowe babeczki możecie spakować swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Mogą być też podwieczorkiem. Przepis jest super, bo ciasto zrobicie w mig. Dodatkowo zamiast mleka możecie użyć soku pomarańczowego. Super, prawda? :)

Czekoladowe babeczki z gruszką
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. babeczki (ok. 12 szt)
  2. 300 g mąki pszennej
  3. 1 jajko
  4. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. szczypta soli
  6. 150 g masła lub oleju
  7. 165 g cukru brązowego
  8. 170 ml soku pomarańczowego (lub mleka)
  9. 4 łyżki dobrego, gorzkiego kakao
  10. 4 gruszki
  11. kubek migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier brązowy.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko/sok pomarańczowy.
  4. Łączymy wszystko razem i mieszamy widelcem, ale nie na gładką masę. Grudki są jak najbardziej pożądane.
  5. Do ciasta dodajemy lekko przesiekane migdały.
  6. Przygotowujemy formy do babeczek. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.
  7. Foremki napełniamy ciastem.
  8. Do każdej babeczki wkładamy 1/4 gruszki bez pestek.
  9. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
czekoladowe babeczki z gruszką czekoladowe babeczki z gruszką czekoladowe babeczki z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.