Brak produktów w koszyku
Czekoladowe babeczki z gruszką
Super pyszne czekoladowe babeczki możecie spakować swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Mogą być też podwieczorkiem. Przepis jest super, bo ciasto zrobicie w mig. Dodatkowo zamiast mleka możecie użyć soku pomarańczowego. Super, prawda? :)
- babeczki (ok. 12 szt)
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła lub oleju
- 165 g cukru brązowego
- 170 ml soku pomarańczowego (lub mleka)
- 4 łyżki dobrego, gorzkiego kakao
- 4 gruszki
- kubek migdałów
- W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao.
- W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier brązowy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko/sok pomarańczowy.
- Łączymy wszystko razem i mieszamy widelcem, ale nie na gładką masę. Grudki są jak najbardziej pożądane.
- Do ciasta dodajemy lekko przesiekane migdały.
- Przygotowujemy formy do babeczek. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.
- Foremki napełniamy ciastem.
- Do każdej babeczki wkładamy 1/4 gruszki bez pestek.
- Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
Kasia i Marta
Uwielbiamy takie szybkie a zarazem smaczne przepisy :) Babeczki jak marzenie – zjadłybyśmy wszystkie, tak ślicznie wyglądają ^^