Brak produktów w koszyku
Czekoladowe babeczki z migdałami
Mam na muffiny przepis stary jak świat, który w zależności od potrzeb modyfikuję. Mam więc już na sumieniu muffiny bananowe z bratkami i takie nawet malinowe. Babeczki piec uwielbiam, bo to prosta i pyszna przyjemność. A takie są najlepsze :)
MUFFINY CZEKOLADOWE
2015-04-19 06:04:24
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
SKŁADNIKI
- *na 12 babeczek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła
- 165 g cukru
- 170 ml soku pomarańczowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek całych migdałów
PRZYGOTOWANIE
- W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sól, dodajemy rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy całość.
- Następnie dodajemy jajko i sok pomarańczowy, mieszamy.
- Do ciasta dodajemy również posiekaną czekoladę oraz całe migdały.
- Foremki do babeczek napełniamy ciastem (3/4 wysokości foremki).
- Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut.
- Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
Uwagi
- Ciasto na muffiny nie musi być dobrze zmiksowane. W zasadzie nie miksujemy go w ogóle. Tylko mieszamy. Możemy użyć do tego widelca lub pałeczki od sushi. Ciasto może mieć grudki.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz