Brak produktów w koszyku
Czekoladowo cynamonowe zawijady
Zamarzyłam o zawijaskach cynamonowych i dobrej kawie.
Zawijasy upiekłam w okrągłej formie, podczas pieczenia połączyły się ze sobą, co dało prześliczny efekt. Dobrze wyrosły, a ich wierzch był chrupiący.
Ciasto na zawijasy posmarowałam czekoladą (smarowidłem czekoladowym), które sama robię oraz oprószyłam cynamonem. Ze składników, które podaję w przepisie wyszło 7 puszystych ślimaków. Jeśli chcecie upiec ich więcej, użyjcie podwójnej ilości produktów.
Z zawijasami nie ma wiele pracy i są przepyszne. Świetnie smakują z ciepłym mlekiem, kubkiem kakao czy kawy.
- 20g świeżych drożdży
- pół szklanki letniego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- szczypta soli
- ***do posmarowania
- 4 łyżki smarowidła czekoladowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- Drożdże kruszymy w kubku, mieszamy z mlekiem i w łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, jajko, masło, sól i resztę cukru.
- Wyrabiamy całość, ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, podsypcie je delikatnie mąką. Powinno odchodzić od ręki.
- Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta.
- Całą powierzchnię ciasta smarujemy czekoladą i posypujemy cynamonem.
- Ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż) i kroimy w ślimaki.
- Każdy kawałek ciasta (każdego ślimaka) wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ślimaki odstawiamy na ok. 20 minut. Możemy je wsadzć do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni.
- Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy slimaki ok. 30 minut.
- Powinny być dobrze upieczone w środku i chrupiące na zewnątrz.
Bożena
Chętnie wypróbuję ten przepis. Jestem ciekawa jak można zrobić to domowe czekoladowe smarowidło ?