Brak produktów w koszyku
Czereśniowa pyszność bezowa
Deser lekki i letni, pachnący czereśniami i bitą śmietaną, ujmujący chrupkością dzięki małym bezom. Pieknie wyglądał zamknięty w słoiczkach. Przedstawiam Wam przygód z czeresniami ciąg dalszy :)
Na spód każdego naczynia polecam włożyć bezę – małą lub większą, pokruszoną na kawałki. Bezy piekłam ze sprawdzonego przepisu: do dwóch białek dodałam 80 g cukru. Ubite na sztywną pianę białka, wymieszane z cukrem, częściowo połączyłam z barwnikiem i nałożyłam na silikonową matę. Piekłam beziątka przez godzinę w 100 stopniach.
Czereśnie wydrylowałam, śmietankę ubiłam i połączyłam z mascarpone. Wszystko ułożyłam warstwami. To na serio pyszny i prosty deser. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- ***bezy***
- * 2 białka
- * 80 g cukru
- * szczypta mąki ziemniaczanej
- * łyżeczka octu
- * barwnik spożywczy
- * posypka kolorowa
*** inne składniki deseru***
-
- * czereśnie
- * śmietanka 30 % – 200 ml
- * mascarpone (pół opakowania)
- * łyżka cukru pudru
Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodajac stopniowo cukier. Kiedy piana jest sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę octu. Część piany łączymy z barwnikiem, częśc pozostawiamy białą. Na matę silikonową bądź papier do pieczenia nakładamy małe porcje piany formujac je na kształt małych ciastek. Posypujemy je posypką. Pieczemy godzinę w 100 stopniach.
Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem. Czeresnie drylujemy
W naczyniu (szklance lub słoiku) na spód wkładamy bezę, na nią kilka czereśni. Na czeresnie nakładamy masę śmietankowo-serkową, na masę ponownie czereśnie. Na CZEREŚNIOWA PYSZNOŚĆ BEZOWkoniec, na wierz wkładamy kolejną bezę.
Gotowe :)
Smacznego, Asia :)
Dodaj komentarz