Brak produktów w koszyku
Czerwone pomarańcze z fetą i kolendrą
Minimum składników, maksimum smaku.
Malinowe w smaku czerwone pomarańcze, cienkie, ale ostre piórka czerwonej cebuli, słona feta, aromatyczna kolendra i całość zwieńczona miodowym sosem – ta sałatka jest pyszna! I prosta.
Czerwone pomarańcze bez problemu kupicie na targu lub w normalnym sklepie – ja swoje kupiłam w Leclercu.
Do takiej sałatki polecam naturalne, lekkie, białe, wytrawne wino Brézème Rousanne 2013 od Érica Texier. Wszystkie Jego wina posiadają certyfikaty biodynamicznej uprawy. O tym wyjątkowym Winiarzu z Doliny Rodanu i Jego winach przeczytacie TU.
- *na dwie porcje
- dwie czerwone pomarańcze
- dwa plastry fety
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej kolendry
- *sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- Pomarańcze sparzamy, obieramy i korzystając z ostrego noża, filetujemy je, wykrawając kawałki bez błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, rozrzucamy po kawałkach pomarańczy. Do pomarańczy i cebuli dodajemy fetę.
- Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, miód i ocet balsamiczny.
- Sałatkę polewamy sosem, dodajemy świeżą kolendrę, oprószamy solą i pieprzem.
Dodaj komentarz