Brak produktów w koszyku
Cztery sposoby na ogórki
Przedstawiam Wam najlepsze na świecie cztery sposoby na ogórki:
1. OGÓRKI Z MUSZTARDĄ
2. OGÓRKI Z MIODEM
3. OGÓRKI Z CHILI
4. OGÓRKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ
OGÓRKI Z MUSZTARDĄ – skład wystarcza na ok. 4 słoiki po 900 ml
- * 4 szklanki wody
- * 1 szklanka octu
- * 1 szklanka cukru
- * 2 łyżki soli
- * 5 łyżek musztardy (sarepska lub chrzanowa)
- * 3 kg ogórków
- * listki laurowe, ziele angielskie, czosnek, chrzan
Zalewę zagotować, ostudzić, dodać przyprawy – listek laurowy, ziele angielskie, czosnek i chrzan. Ogórki pokroić w ćwiartki, włozyć do słoików. Zalać zalewą. Pasteryzować po zagotowaniu kilka minut.
OGÓRKI Z MIODEM – skład wystarcza na ok. 6 słoików po 500 ml
- * 1 l wody
- * 1 szklanka octu
- * 1,5 szklanki cukru
- * 2 łyżki miodu
- * 2 łyżki soli
- * 3 kg ogórków
- * koper, czosnek, chrzan, cebula
Ogórki pokroić w kawałki – do słoika. Koper, czosnek, chrzan, cebula – dać po kawałku do każdego słoika. Składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować po zagotowaniu kilka minut.
OGÓRKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ
- * 4 kg ogórków
- * 6 cebul
- * 1/2 szklanki octu
- * 1/2 szklanki oleju
- * 1 szkalnka cukru
- * 2 łyżki soli
- * duży słoik pasty pomidorowej – przecieru
Ogórki umyć, obrać i pokroić w kawałki-słupki. Cebulę obrać i
posiekać. Warzywa przełożyć do miski. Składniki zalewy wlać do ogórków i cebuli i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i pasteryzować – 15 minut po zagotowaniu.
OGÓRKI W CHILI
-
- * 2 kg ogórków
- * 3 łyżki soli
- * 1 l wody
- * 0,5 kg cukru
- * 1 i 1/3 szklanki octu
- * 7 łyżek oleju
- * główka czosnku
- * świeże chili – lub sproszkowane
Ogórki pokroić w plastry i zalać wrzątkiem z trzema łyżkami soli. Odstawić na 3 godziny.
Zalewa: Cukier, ocet i olej zagotować. Zalac ogórki na 6 godzin. Po 6 godzinach dodać do ogórków wyciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanego lub sproszkowanego chili. Wszystko przełożyć do słoików i pasteryzować.
Te słoikowe ogórasy są przepisu mojej Teściowej Dany. Dana dostała przepisy od Pani Iwony – pozdrawiam i mocno całuje obie dziewczyny z Dębska! :)
Angelik4
OGÓRKI Z PASTĄ POMIDOROWĄ
* 4 kg ogórków
* 6 cebul
* 1/2 szklanki octu
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szkalnka cukru
* 2 łyżki soli
* duży słoik pasty pomidorowej – przecieru
Ogórki umyć, obrać i pokroić w kawałki-słupki. Cebulę obrać i posiekać. Warzywa przełożyć do miski. Składniki zalewy wlać do ogórków i cebuli i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i pasteryzować – 15 minut po zagotowaniu.
Czy moge prosic o bardziej szczegolowy przepis ?