Przestałam kupować cukier z prawdziwą wanilią. Po pierwsze, na półkach sklepowych nie ma cukru waniliowego, a jest cukier wa ni li no wy (!). Po drugie, lubię czuć aromat prawdziwej wanilii. A po trzecie, podobają mi się małe ziarenka, ktore widzę czy w nalewce, czy w ajerkoniaku czy też w kremie, ktory robimy do ciasta.
Bardzo dobrą esencję waniliową ma Marks&Spencer. Niestety, buteleczka jest mała, a sama esencja droga (ok. 20 zł).
Ostatnio kupiłam w Lidlu dwie laski wanilii za niecałe 5 zł. Zrobiłam zapas i postanowiłam je dobrze wykorzystać. Zachecam Was do przygotowania własne esencji waniliowej. Wystarczy laski wanilii zalać alkoholem i odstawić. W miarę zużywania esencji, dolewamy alkohol, ewentualnie dorzucamy kolejne laski wanilii.
Buteleczka tak przygotowanej esencji może być świetnym pomysłem na prezent :)
SKŁADNIKI:
* 2 laski wanilii
* 100 ml wódki
* szklana buteleczka/słoik
PRZYGOTOWANIE:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż, wydrążamy ziarenka.
Wszystko przekładamy do czy
stych, wyparzonych, szklanych pojemniczków i zalewamy wódką. Esencję odstawiamy do szafki na 2,3 tygodnie. Ja swoją często mieszam, aby całość się przegryzała (no albo dlatego, że jestem mega niecierpliwa…) :)
Pozdrowienia, Asia
Pani Asiu a czy mozna zrobic taka zalewke, ale w wersji bezalkoholowej? Czym wtedy laski waniliowe zalac?
dziekuje
Dzień dobry, niestety nie znam innego sposobu na przyrządzenie domowej esencji waniliowej. Zawsze laski wanilii zalewam alkoholem, jednak jest pewne rozwiązanie. Prosze przecięte laski wanilii i ziarna, które Pani z nich wydrąży, zmieszać w sporym, wyprzonym i suchym słoiku z cukrem. Całość proszę szczelnie zamknąć i mieszać. Będzie super waniliowy cukier bez grama alkoholu :) Pozdrowienia!