Brak produktów w koszyku
DOMOWA ESENCJA WANILIOWA
Przestałam kupować cukier z prawdziwą wanilią. Po pierwsze, na półkach sklepowych nie ma cukru waniliowego, a jest cukier wa ni li no wy (!). Po drugie, lubię czuć aromat prawdziwej wanilii. A po trzecie, podobają mi się małe ziarenka, ktore widzę czy w nalewce, czy w ajerkoniaku czy też w kremie, ktory robimy do ciasta.
Bardzo dobrą esencję waniliową ma Marks&Spencer. Niestety, buteleczka jest mała, a sama esencja droga (ok. 20 zł).
Ostatnio kupiłam w Lidlu dwie laski wanilii za niecałe 5 zł. Zrobiłam zapas i postanowiłam je dobrze wykorzystać. Zachecam Was do przygotowania własne esencji waniliowej. Wystarczy laski wanilii zalać alkoholem i odstawić. W miarę zużywania esencji, dolewamy alkohol, ewentualnie dorzucamy kolejne laski wanilii.
Buteleczka tak przygotowanej esencji może być świetnym pomysłem na prezent :)
SKŁADNIKI:
* 2 laski wanilii
* 100 ml wódki
* szklana buteleczka/słoik
PRZYGOTOWANIE:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż, wydrążamy ziarenka.
Wszystko przekładamy do czy
stych, wyparzonych, szklanych pojemniczków i zalewamy wódką. Esencję odstawiamy do szafki na 2,3 tygodnie. Ja swoją często mieszam, aby całość się przegryzała (no albo dlatego, że jestem mega niecierpliwa…) :)
Pozdrowienia, Asia
froozia
Pani Asiu a czy mozna zrobic taka zalewke, ale w wersji bezalkoholowej? Czym wtedy laski waniliowe zalac?
dziekuje