Zapamiętajcie ten przepis, bo jest po prostu najlepszy. Domową pizzę robię od zawsze. Raz na grubym, raz na chudym cieście. Z podanych składników upieczecie dwie duże pizze. Przygotowane ciasto możecie podzielić na części, schować do foliowych woreczków i zamrozić.
Domową pizzę upieczcie z ulubionymi dodatkami. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, oprószcie mozzarellą. Możecie kupić gotową, już startą. Możecie porwać odsączoną kulkę mozzarelli.
W tej wersji pizzy na mozzarellę nałóżcie plastry szynki parmeńskiej i kilka koktajlowych pomidorów. Po upieczeniu podajcie pizzę z rukolą. Całość świetnie będzie smakowała z kroplami dobrej jakości oliwy z oliwek.
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 2 pełne łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sos pomidorowy (ok 10 -15 łyżek)
- mozzarella
- szynka parmeńska
- pomidorki koktajlowe
- świeża rukola
- oliwa z oliwek (kilka kropli)
- Musimy przygotować zaczyn - świeże drożdże mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą wodą (ok. 100 ml), dodajemy cukier i ok. 5, 6 łyżek mąki. (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła)
- Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 minut.
- Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
- Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Ciasto powinno urosnąć, podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
- Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy mozzarellę, plastry szynki i kilka pomidorków.
- Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu na pizzę nakładamy połówki pomidorów i świeżą rukolę.
- Przed podaniem całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
- Smacznego!
- A.
- Podstawowym dodatkiem do pizzy jest sos pomidorowy, choć ja kiedy nie mam czasu lub składników niezbędnych do przyrządzenia sosu, smaruję pizzę pesto rosso. Jeśli natomiast mam ochotę na prawdziwy sos - podsmażam na oliwce pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem, dodaję przecier pomidorowy, garść oregano, sól i pieprz.
Asia. Pizza wyszła genialna. Wspaniały przepis na ciasto. Moi chłopcy stwierdzili, że od dziś nie kupujemy pizzy z pizzerii. W związku z tym mam w lodówce składniki na kolejne pizze :) dodam od siebie jeszcze czarne oliwki bo mój syn Kuba bardzo je lubi. Dzień pizzy dzięki Twojemu przepisowi był bardzo udany :) Dziękuję.
Bardzo się cieszę! :) Też go uwielbiam i czasami nawet mrożę ciasto na zapas :)) Całusy!
to ciasto jest super u mnie w domu od dwóch lat króluje i nie chcą innej pizzy. Tylko sos pomidorowy robimy ze świeżych pomidorów a poza sezonem z pomidorów z puszki i na koniec blendujemy. Ostatniej jesieni zakupiłam 15 kg pomidorów, przetworzyłam na sosik i zapasteryzowałam w słoikach. Teraz pyk… i gotowe. Czy do pizzy, czy do spaghetti, czy do innego dania. W tym momencie właśnie pieczemy pizzę gdzie część mąki pszennej zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. Aha ponieważ ją mam ciut inne proporcje w składnikach to świeże drożdże zastępuję tymi suszonymi instant, dzięki temu potrzebne składniki mam zawsze.
Aniu, dziękuję za komentarz :) To świetny pomysł, by cenne, letnie pomidory zamknąć w słoiku. I z chęcią poznam twój dokładny przepis na zmodyfikowane ciasto :) Przesyłam pozdrowienia :* asia
Najfajniejsze i najłatwiejsze ciasto na pizzę na świecie!
tak Kasiulka! <3