Brak produktów w koszyku
Domowe mleko orzechowe
Od zawsze chciałam je zrobić. Żałuję, że wcześniej nie wierzyłam jak prosto można je przygotować – mleko orzechowe.
Domowe mleko orzechowe to samo zdrowie. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że smakuje jak deser. Pięknie łączy się z kawą, a zmiksowane z bananem dodaje siły, energii i uwodzi smakiem.
- 1 kubek orzechów (laskowe + włoskie)
- 4 kubki przegotowanej wody
- mikser
- gaza
- butelka
- Orzechy przekładamy do miski i zalewamy je przegotowaną wodą.
- Wszystko zostawiamy na 10-12 godzin. Jeśli przygotowujemy mleko wieczorem, zostawiamy je tak na noc.
- Po kilkunastu godzinach wszystko miksujemy razem na gładko.
- Przeciskamy orzechy przez gazę.
- Mleko możecie posłodzić miodem. (do smaku)
- Powstałe mleko przelewamy do butelek.
- Mleko przechowujemy w lodówce do 7 dni.
- Moje mleko przygotowałam z orzechów laskowych i włoskich, które miały skorupki.
- Można było w nim wyczuć lekką goryczkę.
- Jeśli chcecie jej uniknąć, usuńcie z orzechów skorupki prażąc je wcześniej na patelni.
Anna
Mleko jest rzeczywiście pyszne robię podobne ale wodę z namoczonych na noc orzechów wylewam i daję nową, moje mleko nie ma smaku goryczki jest słodkie i nie dodaję żadnego słodzidła