Brak produktów w koszyku
DOMOWY BURGER Z SOSEM AIOLI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
Chyba już nigdy nie powiem, że mój syn jest niejadkiem. On je – i to dużo, ale tylko rzeczy wybrane… I takim kolejnym pochipsach z jarmużu "Karolkowym daniem wybranym" jest domowy burger. Coś mnie już wcześniej tknęło by tak pomyśleć, kiedy w Aioli Karol zjadł prawie całego hamburgera z frytkami, sałatką i sosem Aioli.
Ostatnio w domu, po upieczeniu najpyszniejszych bułek
z sezamem, Karol poprosił o hamburgera. Obowiązkowo musiał być z sosem Aioli. I zrobiłam. I zjadł. I było super.
Domowe były bułki – (naprawdę łatwe, pyszne i proste), domowe były burgery wołowe, domowy był sos Aioli (przepyszny!) i domowa była konfitura z czerwonej cebuli (kocham ją!). Taka to była domowa uczta. :)
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
***hamburgery
* ok. 300 g zmielonej wołowiny (np. antrykot)
* cebula
* jajko
* łyżka musztardy
* sól, świeżo mielony pieprz
* ząbek czosnku
* 3-4 ząbki czosnku
* 200 ml oliwy z oliwek
* sól, pieprz – do smaku
* limonka/cytryna
***konfitura z czerwonej cebuli
* 4 czerwone cebule
* łyżka masła
* 1/2 szklanki czerwonego wina
* 1/2 szklanki octu balsamicznego
* 4 łyżki brązowego cukru
***dodatki:
* ser żółty
* ogórek konserwowy/świeży
* pomidor
* sałata
1. Bułki pieczemy zgodnie z przepisem TU. Lub kupujemy gotowe, jeśli nie mamy czasu na pieczenie.
2. Mięso wołowe mielimy. Cebulę ob
ieramy, siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękką i podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy, dodajemy pieprz i zioła, musztardę – wyrabiamy i formujemy kotlety/burgery. Burgery smarujemy oliwą z oliwek i smażymy na patelni grillowej po ok. 4-5 minut z każdej strony. Burgery solimy wedle smaku na patelni (po usmażeniu). Możemy podsmażyć burgery po 3-4 minuty z każdej strony, a nastepnie wstawić je do piekarnika na kilku minut (180 stopni). Na ciepłych burgerach układamy po plasterku sera żółtego.
3. SOS AIOLI: żółtko ucieramy z solą i pieprzem,dodajemy wyciśnięty lub bardzo dobrze posiekany czosnek, wlewamy malutkim strumieniem oli
wę z oliwek. Miksujemy całość, aż do uzyskania kremowej konsystencji (majonezowej). Na koniec dodajemy cytrynę/limonkę do smaku.
4. KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI – cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy cebulę na maśle. Kiedy zmięknie dodajemy cukier, wino i ocet balsamiczny. Mieszamy całość. Cebulę dusimy na niewielkim ogniu ok. kilkunastu minut. Płyn powinien odparować, cukier powinien połączyć się z winem i octem.
5. Bułki kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Smarujemy je sosem Aioli, układamy sałatę, burgera z serem żółtym, karmelizowaną cebulę, pomidora i inne dodatki wedle uznania (ogórek, papryka itp). Burgera podajemy z sosem Aioli.
Smacznego!
Asia
Dodaj komentarz