Domowy chleb z chrupiącą skórką

 

 

Zapraszam do pobrania pierwszego ebooka Odczaruj Gary :)

Oto idealny przepis na chleb!

Przepis jest prosty, a chleb pyszny. Czego więcej trzeba…

Z podanego przepisu, w dwóch prostokątnych blaszkach, upieczecie dwa bochenki pysznego, domowego chleba z chrupiącą skórką. Chleb jest miękki w środku, skórką idealnie przypieczona.

Wyrabianie ciasta to kwestia 10 minut, przez kolejne 20 minut ciasto odpoczywa. Chleb pieczemy godzinę. Czy można szybciej i łatwiej? :)

DOMOWY CHLEB Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. 1 kg mąki pszennej
  2. 3 czubate łyżki mąki żytniej
  3. 8 łyżek płatków owsianych
  4. 3 łyżki słonecznika
  5. 3 płaskie łyżeczki soli
  6. 2 płaskie łyżeczki cukru
  7. 5 dkg świeżych drożdży
  8. 1 litr wody o temp. 40 stopni
  9. dwie prostokątne blaszki
  10. dwa arkusze papieru do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
  2. Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
  3. Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
  4. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
  5. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
  7. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
  9. Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  10. Chleb pieczemy godzinę.
  11. WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
Uwagi
  1. Chleb wspaniale smakuje jeszcze ciepły, jednak po ostygnięciu kroi się go najlepiej.
  2. Używam dwóch blaszek o wymiarach 10 x 23 cm
Adapted from Mama & Pani Krysia
Adapted from Mama & Pani Krysia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 ŁATWY-CHLEB DOMOWY-CHLEB PYSZNY-CHLEB

Komentarze do “Domowy chleb z chrupiącą skórką

      1. Witam, czy można wykonać chleb bez słonecznika i płatków owsianych (aktualnie nie posiadam w domu) oraz czy ma Pani przeliczenie na suche drożdże. Pozdrawiam

        1. Dzien dobry :) powiem Pani szczerze, ze bardzo często robie ten chleb bez żadnych dodatków, czasami nawet pomijam mąkę żytnia. Wiec smialo :) jeśli chodzi o drożdże to przelicznik jest 1:2. 7 g suchych drożdży to 14 g świeżych. Jeśli będzie Pani korzystała z suchych drożdży, zrobiłabym najpierw zaczyn. Prosze dać znać jak poszło :)

    1. Pomocny będzie kuchenny termometr, ale i bez niego damy radę. Proszę wlać wodę ciepłą. Nie może być letnia (drożdże nie zaczną pracować) i nie może być też gorąca (drożdże padną).

    1. Dzień dobry, chleb z tego przepisu zawsze pieczemy z mąką pszenną. Z mąką pełnoziarnistą tez powinno być ok, choć pewnie chleb nie będzie tak dorodny. Proszę spróbować i dać znać :) Jeśli i ja zrobię, też podzielę się informacją :) Pozdrowienia.

      1. Najlepsze sa mieszanki w których dominuje maka pszenna. Piekę chleb na żytnim zakwasie trzy lub cztery razy w tygodniu od 2 lat, nie jemy juz wcale pieczywa kupnego. Mąka pszenna najlepsza chlebowa lub typ 720.

    1. Dobry wieczór :) Proszę użyć 1/2 drożdży suchych. Czyli jeśli mamy 50 gramów drożdży świeżych, dajemy 25 gramów drożdży suchych. pozdr. :)

  1. Bardzo dobry chleb, rzeczywiście błyskawiczny w wykonaniu (tym bardziej, że ja wrzucam składniki do misy automatu, i maszynka za mnie wykonuje całą pracę :). Wychodzi z różnych rodzajów białych mąk. Ostatnie robiłam z płaskurki i samopszy, dość ciężkich w obróbce. Chleby mi na tych rodzajach pszenicy dość topornie współpracowały. W Pani przepisie sprawdziły się doskonale :)
    Pozdrawiam serdecznie

    1. To zależy jak szybko zamierzasz je później wykorzystać. Ciasto zawiera drożdże. Drożdze pracują, czuć je. W lodówce ciasto będzie rosło, więc zostaje zamrażarka. Ale powiem Ci, że nie lubię mrozić ciasta drożdżowego. Pewnie zacznie po odmrożeniu pracować ponownie, ale moim zdaniem to nie to. Lepiej jest upiec więcej chleba i gotowy chleb, świeżutki – zamrozić :)

  2. Właśnie robię ten chlebek, ale do mieszania używam robota. To chyba ok, nie? I mam jeszcze pytanie: czy można ten chlebek przechowywać w zamrażarce (pokrojony)?

    1. Dzien dobry :) oczywiście można ciasto mieszać robotem. Jeśli chodzi o mrożenie, jest to swietny sposob przechowywania żywności. Dokładnie tak mrożę każde pieczywo. Pozdrowienia!

  3. Witam, mam trzy pytania. 1. Droźdźy nie trzeba wcześniej wymieszać z wodą i pozwolić im się rozpuścić? 2. Czy po zmniejszeniu proporcji składników o połowę (tj. chleb z 0,5 kg mąki), przepis wyjdzie? 3. Czy ma znaczenie typ uzytej mąki? Jesli tak, to jaki najlepiej?Nie piekłam jeszcze chleba, więc mam wątpliwosci. Pozdrawiam.

    1. Dzień dobry, słuszne pytania :) Ju odpowiadam:
      1. nie trzeba
      2. wyjdzie
      3. zwykła pszenna mąka jest super

      To naprawdę najzwyklejszy chleb na całym swiecie. Ostatnio robiłam go bez dodatku mąki żytniej, bez wszystkich dodatków. Wyszedł obłędny :) czekam na wieści, asia

  4. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Myślę właśnie, żeby go upiec w garnku, jak w Pani innym przepisie, bo jakoś za prostokątnym nigdy nie przepadalam. Bede eksperymentowac, skoro mówi Pani, ze to takie proste :)

  5. Dzień dobry . Jakiej konsystencji ma być ciasto po wyrobieniu?chodzi mi czy ręka czy łyżka (konsystencja gestej smietany)?będę wdzięczna

    1. To ciasto jest dość płynne, zupełnie inne niż takie wyrastające wiele godzin. Śmiało proszę zrobić tak, jak jest w przepisie. A jeśli ma Pani wątpliwości, można wyrobione ciasto przełożyć do foremek, żeby tam wyrosło :)

      pozdrowienia, asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.