Brak produktów w koszyku
Domowy chleb z chrupiącą skórką
Zapraszam do pobrania pierwszego ebooka Odczaruj Gary :)
Oto idealny przepis na chleb!
Przepis jest prosty, a chleb pyszny. Czego więcej trzeba…
Z podanego przepisu, w dwóch prostokątnych blaszkach, upieczecie dwa bochenki pysznego, domowego chleba z chrupiącą skórką. Chleb jest miękki w środku, skórką idealnie przypieczona.
Wyrabianie ciasta to kwestia 10 minut, przez kolejne 20 minut ciasto odpoczywa. Chleb pieczemy godzinę. Czy można szybciej i łatwiej? :)
- 1 kg mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki żytniej
- 8 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 litr wody o temp. 40 stopni
- dwie prostokątne blaszki
- dwa arkusze papieru do pieczenia
- Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
- Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
- Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
- Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
- Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
- Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
- Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
- Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Chleb pieczemy godzinę.
- WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
- Chleb wspaniale smakuje jeszcze ciepły, jednak po ostygnięciu kroi się go najlepiej.
- Używam dwóch blaszek o wymiarach 10 x 23 cm
a
jak sie nazywa ten pojemniczek z boleslawca?to masleniczka?bo nie moge takiego dojrzec na ich stronie