Brak produktów w koszyku
Domowy chleb z garnka
Chleb z garnka jest prosty i pyszny. I już. Minimum składników, minimum pracy. To, co musicie mieć to dobry, żeliwny gar. No albo naczynie żaroodporne :)
Domowy chleb z orzechami
2016-02-24 09:44:13
SKŁADNIKI
- żeliwny garnek (lub naczynie do zapiekania w piekarniku, 22-24 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- W misce łączymy ze sobą drożdże, cukier i ciut ciepłą wodę.
- Małymi partiami zaczynamy dosypywać mąkę.
- Ciasto wyrabiałam w mikserze z hakiem.
- Dodajemy również oliwę.
- Wyrobione ciasto (jest dość klejące) zostawiamy w misce.
- Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy na 12-18 godzin do lodówki.
- Po tym czasie ciasto powinno urosnąć, powinny być widoczne bąbelki.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie na ok godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, wstawiamy do niego garnek.
- Po godzinie blat oprószamy mąką i wykładamy na niego ciasto z miski.
- Ciasto składamy na pół i znowu na pół - nie skupiamy się na tym zanadto - formujemy bochen chleba.
- Rozgrzany garnek wyjmujemy z piekarnika i oprószamy go w środku mąką.
- Wkładamy do gara ciasto - nacinamy u góry.
- Tak przygotowany gar z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 40 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb jeszcze przez 20 minut.
- Na koniec możemy spsikać górę chleba wodą.
- Upieczony chleb ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
- Nie robimy tego na desce, ani nie zostawiamy chleba z naczyniu, bo się zaparuje (podejdzie wilgocią) i nie będzie chrupiący :)
Uwagi
- Jeśli nie macie takiego garnka, wyrośnięte po 12-18 godzinach ciasto przełóżcie do keksówki czy innego naczynia, a następnie upieczcie zgodnie ze wskazówkami powyżej.
- Możecie do chleba dodać rodzynki, pestki lub orzechy.
Adapted from White Plate
Adapted from White Plate
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz