Brak produktów w koszyku
Dorada po grecku z sosem tzatziki
Ryby są super, wiecie?
A dorada to przepyszna ryba, którą bardzo często grilluję, smażę, piekę. Ze względu na swój wygląd nazywana jest doradą królewską. Tym razem doradę grillowałam na zwyczajnej patelni grillowej. Podałam ją z sosem tzatziki. Jej mięso jest soczyste, pięknie obiera się z ości, które są niewielkie i nawet dziecko dobrze sobie z nimi radzi.
Dziś zapraszam po przepis na doradę po grecku, który znalazłam w książce Lidla “Ryby są super”. Książka jest pięknie wydana. Zawiera mnóstwo informacji o rybach, opowiada o Stawach Milickich, przedstawia kapitalne pomysły na ryby i owoce morza. Ciekawe przepisy połączone są z pięknymi, bardzo inspirującymi fotografiami.
To już trzecia książka wydana przez Lidla. Mam wszystkie, z czego się bardzo cieszę.
- 2 dorady
- dwie łyżki soli morskiej
- 2 łyżki masła
- 4 gałązki pietruszki
- 4 plastry cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ogórek bez gniazd nasiennych
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z polowy cytryny
- sól, pieprz - do smaku
- Ryby myjemy, oczyszczamy z łusek, osuszamy.
- Ryby nacieramy solą - całe.
- Do środka każdej ryby wkładamy masło, plasterki cytryny i pietruszkę.
- Aby przygotować sos tzatziki na tarce ścieramy pozbawione nasion ogórki. Do ogórków dodajemy sól i odstawiamy je, aby puściły sok. Sok odciskamy.
- Odsączone ogórki dodajemy do jogurtu greckiego.
- Do jogurtu dodajemy również posiekany lub starty na tarce czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Na koniec całość polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, odstawiamy do lodówki.
- Patelnię grillowa rozgrzewamy i smarujemy oliwą.
- Ryby grillujemy po ok. 7 minut z każdej strony. Możemy grillować po 3 - 3 i znowu 3 - 3 minuty.
- Ryby powinny mieć chrupiącą skórkę i delikatne mięso.
- Ryby podajemy z sosem tzatziki.
Dodaj komentarz