Dorsz po grecku mojej Mamy :)

Dorsz po grecku mojej

Dorsz po grecku mojej Mamy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. filety z dorsza z certyfikatem MSC (700 g)
  2. jajko + mąka do panierki ryby
  3. olej
  4. 4 marchewki
  5. 1 pietruszka
  6. 1 cebula
  7. papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy
  8. koncentrat pomidorowy
  9. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoty kolor.
  3. Rybę po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  4. Farsz: cebulę kroimy w paseczki i szklimy na patelni.
  5. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli.
  6. Doprawiamy wszystko papryką, solą i pieprzem.
  7. Warzywa przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
  8. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania doprawiamy całość do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  9. Tak uduszone warzywa układamy na dnie półmiska.
  10. Na warzywach układamy rybę, na którą ponownie układamy warzywa.
  11. Przez cały czas słuchamy muzyki z filmu Grek Zorba, aby ryba się udała ☺
Uwagi
  1. WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.