Brak produktów w koszyku
Dorsz po grecku mojej Mamy :)
Dorsz po grecku mojej
Dorsz po grecku mojej Mamy
2018-12-20 18:08:56
SKŁADNIKI
- filety z dorsza z certyfikatem MSC (700 g)
- jajko + mąka do panierki ryby
- olej
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoty kolor.
- Rybę po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Farsz: cebulę kroimy w paseczki i szklimy na patelni.
- Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli.
- Doprawiamy wszystko papryką, solą i pieprzem.
- Warzywa przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
- Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania doprawiamy całość do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Tak uduszone warzywa układamy na dnie półmiska.
- Na warzywach układamy rybę, na którą ponownie układamy warzywa.
- Przez cały czas słuchamy muzyki z filmu Grek Zorba, aby ryba się udała ☺
Uwagi
- WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz