Brak produktów w koszyku
Dyniowe leniwe ze śliwkami
Dawno, dawno temu, kiedy zaczęłam swoją pierwszą pracę, codziennie na obiad chodziłam do szczecińskiego Baru Turysta. Jadłam tam prawie zawsze mielonego z marchewką i groszkiem, ziemniaki, a na deser leniwe z dużą ilością masła, bułki tartej i cukru. Do tego był kompot. Byłam przeszczęśliwa i wiecznie słyszałam, że lepiej mnie ubierać niż żywić. I chyba nadal tak jest, niewiele się zmieniło. Nadal jeść uwielbiam, a przy dobrych leniwych tracę rozum.
A dobre leniwe po brzegi wypełnione są serem, pachną dobrym masłem i oprószone są bułką tartą i kryształkami cukru. Na przekór ziemniakom, korzystając z dobrodziejstw końcówki lata, przygotowałam lekkie jak piórko leniwe z dyni. Najzwyczajniej w świecie ziemniaki zamieniłam na dynię. Moje chrupiące, przesmażone na maśle leniwe podałam ze śliwkami. Śliwki podgotowałam kilkanaście minut z cukrem i podałam z dyniowymi leniwymi.
Leniwe przygotowałam z upieczonej dyni Hokkaido. Kawałki upieczonej dyni wkładałam do praski i przeciskałam na puree. W prasce zostawała skórka, którą odkładałam.
Do dzieła więc. Dynia do piekarnika, ser, jajo i mąka do miski. Śliwki do gara!
- 300 g puree z dyni (1 niewielka dynia)
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej (może być potrzebne więcej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- łyżka masła
- cukier puder
- Dynię kroimy w kawałki, wydrążamy środek, układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, dynię studzimy.
- Ostudzone kawałki dyni przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
- Potrzebne nam jest puree, skórę odkładamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg, jajko, mąkę i cukier.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być dobrze zagniecione, odchodzić od ręki.
- Jeśli tylko na podsypanym mąką blacie będziecie w stanie zrobić wałek z ciasta, nie dosypujcie więcej mąki.
- W garnku zagotowujemy wodę.
- Z ciasta robimy wałeczki, nożem kroimy je na mniejsze kawałki.
- Porcje leniwych wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy od razu, kiedy wypłyną.
- Przekładamy do miski - możemy je polać olejem, żeby się nie sklejały.
- W tym samym czasie, kiedy dynia będzie się piekła, płuczemy śliwki, wyjmujemy z nich pestki.
- Śliwki przesmażamy w garze, dodajemy cukier.
- Przesmażamy śliwki do momentu aż nie zaczną się rozpadać.
- Gotowe leniwe możemy podać na ciepło ze śliwkami. Możemy je też przesmażyć na patelni na maśle i polać śliwkowym sosem.
Jaglusia
Cudoo! Zdjęcia są przepiękne. Aż ślinka cieknie. :)
Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/