Eleganckie ciasto drożdżowe z rabarbarem – Sama Słodycz

W sumie to mamy już maj. Nie szkodzi, że to ostatnia niedziela kwietnia. Zbieram piegi, kroję rabarbar i myślę o tym jak piękne książki napisałam dzięki Wydawnictwu Zwierciadło i Edycie :)

Maj pachnie bardzo – wszystkim co wokół i w nas. Maj to rabarbar – kompot z rabarbaru, krem, rabarbar z Ginem, pod kruszonką i ciasto z rabarbarem. Podzielę się dziś z Wami pięknym, eleganckim, puszystym, dostojnym i pachnącym majem przepisem na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Pamiętam ten dzień, kiedy piekłyśmy je razem z Martą Mankiewicz. Gotowe do zdjeć oczarowało nas bardzo. Bo jest to ciasto piękne, pyszne, sezonowe – kompletne. Możecie polać je syropem z róży, możecie oprószyć cukrem pudrem, możecie przed pieczeniem posypać kruszonką. 

Pięknego czasu Wam życzę i zapraszam do zakupu najpiękniejszej Samej Słodyczy <3

 

 

Eleganckie ciasto drożdżowe z rabarbarem - Sama Słodycz

Uwagi

Ciasto drożdżowe: 
Forma okrągła o średnicy 26cm 
  • 100g cukru 
  • 7g drożdży suchych 
  • 800g mąki 
  • 2 jajka
  • 400ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 100g miękkiego masła
  • Szczypta soli 
  • 500g rabarbaru 
 
Wszystkie składniki oprócz masła włożyć do misy miksera i zacząć wygrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pokrojony rabarbar i odstawić ponownie na 30 minut do wyrastania. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec przez 40 minut. 
Ostudzone ciasto polać syropem różanym przed podaniem. 
Rabarbar możemy ułożyć dowolnie. Możemy nim sypnąć bez ładu i składu, a możemy ułożyć jak od linijki. Wybór należy do Was :)
 
Syrop z róży do polania ciasta:
Syrop różany (250ml)
  • 300ml wody 
  • 200g cukru 
  • 2 łyżki suszonych płatków róży 
  •  
Wszystko włożyć do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 min. aż powstanie syrop. Przecedzić przez sito, przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.