Brak produktów w koszyku
Falafele
Uwielbiam falafele. Najbardziej te, które robię sama. Wiem jaki smak lubię najbardziej, wiem jak i z czym je podać. Najczęściej falafele podaję z hummusem i piklowanymi warzywami. Czasami falafele podaję z sałatą. Ale od początku…
Falafele to aromatyczne kotleciki z cieciorki. To chrupiące kotleciki bez grama mięsa, które przygotowujemy z namoczonej w wodzie cieciorki. W falafelach odnajdziecie również natkę pietruszki i wyjątkowe przyprawy – kumin i kolendrę.
Uwielbiam przygotowywać falafele – od pierwszego momentu czyli zalania cieciorki wodą przez mielenie i po smażenie kotlecików.
Jeśli bliskie Waszemu sercu są orientalne przyprawy, ten przepis jest dla Was.
- kubek ciecierzycy
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka wody
- 5 łyżek sezamu*
- olej do smażenia
- Ciecierzycę przesypujemy do miski i zalewamy wodą na całą noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odsączamy i blendujemy. Możemy też zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Pamiętajmy jednak, aby nie zmiksować ciecierzycy na gładko.
- Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy.
- Całość mieszamy, dodajemy sezam. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy lepimy niewielkie kotleciki.
- Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.
- Możemy je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
- *sezam jest opcjonalny (bardzo lubię go dodawać)
Zuza
koniecznie z dużą ilością kolendry! :)