Brak produktów w koszyku
Farfalle z bobem i szynką parmeńską

Już jest! Czekałam na niego z niecierpliwością. BÓB.
Postanowiłam zrobić podkręcony szynką parmeńską i bobem makaron. Wyszedł pyszny. Wstążki oblepił sos z mascarpone i pesto, a delikatny bób wspaniale współgrał ze słoną, lekko podsmażoną szynką.
Mascarpone świetnie zachowuje się na patelni. Idealnie się rozpuszcza, połączony więc z pesto czy innym dodatkiem, stworzy pyszny sos.
- * 100 g makaronu farfalle
- * kubek bobu (ugotowanego i obranego)
- * 2 łyżki oliwy z oliwek
- * szalotka
- * 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
- * 2 łyżki mascarpone
- * 2 łyżki pesto z bazylii
- * świeżo mielony pieprz
- * opcjonalnie sól morska
- Bób gotujemy w osolonym wrzątku al dente (powinien być lekko twardy, ponieważ dojdzie na patelni). Odcedzamy go, studzimy i obieramy z łupinek - odkładamy.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku również al dente.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, szynkę porwaną na małe kawałki. Podsmażamy całość kilka minut - aż szynka się zarumieni.
- Dodajemy bób oraz mascarpone i pesto. Mascarpone pięknie rozpuści się na patelni.
- Wszystkie składniki powinny się połączyć.
- Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, aby cały wchłonął smak - kilka minut.
- Smacznego, Asia
fibula
Jest tu wszystko, co bardzo lubię!