Faworki z różanym pudrem

faworki z różanym pudrem

Faworki to smak mojego dzieciństwa. Mama robiła je często, nie tylko w Tłusty Czwartek, ale zawsze kiedy miałyśmy z Ewą na nie ochotę. Wychodziły piękne – długie jak wstążka, cienkie i bardzo kruche.

I takie mają być, bo ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa faveur, które właśnie wąską wstążkę oznacza.

Moje faworki są identyczne jak Mamy, jednak oprószyłam je różanym pudrem. Pięknie pachniały, a taki różany puder to nic innego jak zmiksowana na pył róża (suszone płatki kupicie w sklepie z herbatą lub zielarskim) połączona z cukrem pudrem.

Takie faworki według mnie są idealne, a oto i receptura na nie.

FAWORKI Z RÓŻANYM PUDREM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1,5 szklanki mąki
  2. 4 żółtka
  3. 2 łyżki śmietany
  4. 2 łyżki czubate cukru pudru
  5. 1 łyżka spirytusu lub octu
  6. tłuszcz do smażenia- olej rzepakowy
  7. 4 łyżki suszonych płatków róży (do kupienia w sklepie zielarskim)
  8. cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem/octem. Zagniatamy ciasto i chowamy je na godzinę do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki owijamy ciasto folią i “okładamy” je wałkiem. (śmiechowo to brzmi, ale trzeba tak robić - składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach i znowu składać i znowu okładać...) Ciasto dzięki temu będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki.
  3. Ciasto dzielimy na kawałki, bardzo cienko wałkujemy, kroimy radełkiem lub nożem w paski, a następnie robimy po środku cięcie i zawijamy w charakterystyczną kokardę, wstążkę.
  4. Olej rzepakowy rozgrzewamy bardzo długo na małym ogniu.
  5. Faworki smażymy kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie.
  6. Po usmażeniu odsączamy faworki z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.
  7. Płatki róży miksujemy w mikserze na pył.
  8. Mieszamy je z cukrem pudrem i oprószamy nim faworki.
Adapted from Mama
Adapted from Mama
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 faworki z różanym pudrem. faworki z różanym pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.