Brak produktów w koszyku
Figi z Porto
Żadna tam figa z makiem, a FIGA Z PORTO!
Figi to cudowne owoce pełne smaku i cennych właściwości. Choć tak naprawdę figa, którą widzimy nie jest owocem. Owocem są nasiona zawarte w jej środku. Figi zawierają sporo cukru, są więc źródłem energii. 100 g fig dostarcza tyle wapnia co szklanka mleka, a dodatkowo figi zawierają fosfor, cynk, potas i magnez.
Figi można jeść na surowo, można je piec, grillować, a można też dusić – np. z Porto. Przygotowując figi z Porto zamkniemy choć na chwilę ich cudowny smak. Połączenie słodkiej figi ze zdecydowanym smakiem Porto jest wyjątkowe. Taka konfitura świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do grzanek z ricottą.
- 10 fig
- 2 kieliszki Porto
- 2 kieliszki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru *opcjonalnie
- Figi myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek - skórkę wyrzucamy.
- Figi kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku.
- Dodajemy Porto, wodę, cukier i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu często mieszając.
- Płyn powinien odparować, smaki powinny się połączyć, figi powinny się rozpaść.
- Po ok. 30 minutach uzyskamy konsystencję konfitury.
- Ilość Porto i fig zależy od preferencji smakowych :)
Łukasz
Ale wspaniała konfitura! Chyba jeszcze dokupię fig i ją przyrządzę :)