Brak produktów w koszyku
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Focaccia z oliwkami i rozmarynem chodziła za mną od dawna. I wychodziła. Konkretna, domowa focaccia, którą można jeść w kilkunastu odsłonach. A to samą polaną dobrą oliwą, oprószoną kryształkami soli, a to jako dodatek do zupy. Może być też podstawą super kanapki.
składniki:
*na całą blachę
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody
700 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
zielone Oliwki
garść świeżego rozmarynu
sól morska
oliwa z oliwek (ok 10 łyżek)
przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu – drożdże mieszamy z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki.
Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól i oliwę z oliwek (2 łyżki).
Całość konkretnie wyrabiamy. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki (możemy ewentualnie podsypać je mąką, ale nie dużo).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem (lub papierem do pieczenia).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier i rozciągamy do rozmiarów blachy.
Możemy sobie pomóc smarując dłonie oliwą. Maczamy palce w oliwie, robimy wgłębienia i rozciągamy ciasto. Nie żałujemy oliwy.
Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i na całej powierzchni układamy oliwki.
Całe ciasto oprószamy solą morską i świeżym rozmarynem.
Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto pieczemy na złoty kolor – ok. 25 minut w 200 stopniach.
Jeśli nie zjecie całej focacci od razu, można ją śmiało zamrozić, a później odmrozić i podgrzać w piekarniku. Będzie chrupiąca :)
Kasia
Wygląda rewelacyjnie i dzisiaj ja robię :) właśnie się piecze , brakuje mi informacji czy Pieczemy z termoobiegiem czy bez ?