Brak produktów w koszyku
FOCACCIA Z POMIDORAMI
Focaccia to rodzaj pieczywa drożdżowego. Doprawia się ją przeróżnymi dodatkami – od samej oliwy z oliwek i dobrej soli morskiej, po sery, pomidory, karczochy itp itd. Można zrobić też wersję słodką, np. z winogronami i orzechami włoskimi. Możliwości jest zyliard.
Moja dzisiejsza propozycja to focaccia z małymi pomidorkami, oliwą z oliwek, solą morską, suszonymi ziołami i świeżą bazylią.
Focaccię przygotowuje się bardzo prosto. Wyrabiamy ciasto, które następnie grzecznie wyrasta. Później to nic innego jak zagniatanie i dodawanie dodatków. Ciasto możemy podzielić na różnej wielkości porcje. Możemy zrobić normalną, dużą focaccię lub wersję mini. Wszystko wedle upodobań :)
Wyrobione i wyrośnięte ciasto możemy przechowaź w lodówce i wykorzystaź np. następnego dnia.
Focaccia jest najpyszniejsza, kiedy maczamy jej kawałki w oliwie z oliwek zmieszanej z dobrym octem balsamicznym.
Z podanych składników zrobiłam dwie focaccie.
SKŁADNIKI:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier, ciepłą wodę, sól. Zagniatamy ciasto – rozciągamy je i zagniatamy – i tak wciaż, przez kilkanaście minut. Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej wody lub mąki. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Ugniatamy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny.
Po wyrośnięciu ponownie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy prze 8-10 minut (powinno być elastyczne i lśniące). Blaszkę lub formę do pieczenia
natłuszczamy oliwą i przekładamy na nią ciasto (możemy rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia). Ciasto nakłuwamy (robimy na całej powierzchni dziurki). Rozprowadzamy na nim oliwę z oliwek, układamy male pomidorki (wbijamy je lekko w ciasto), posypujemy solą i suszonymi ziołami.
Focaccię pieczemy w 200 stopniach 20-25 minut.
Po upieczeniu ozdabiamy focaccię listakmi bazylii, możemy ją polać oliwą z oliwek. Dodatkowo do każdej porcji podajemy w naczyniu oliwę z oliwek z kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Smacznego, Asia :)
Przepis na ciasto pochodzi z ksiązki Donatelli Neri "Focaccia".
Dodaj komentarz