Brak produktów w koszyku
Frisco Fresh / KARCZOCHY
Kręcą mnie karczochy. I już. Są jak zamknięty owoc miłości, do którego trzeba podejść umiejętnie. Z najpyszniejszymi uczuciami trzeba odrywać listek po listku po to, by ujrzeć jego serce i w pełni rozkoszować się smakiem.
Nie taki karczoch straszny na jakiego wygląda… A jak sprawnie obchodzić się z karczochami podpowiedział Witek Iwański na warsztatach zorganizowanych przez Frisco. Skrzynki wypełnione karczochami kusiły i zachęcały do pichcenia. I tak się stało. Obieraliśmy, kroiliśmy, gotowaliśmy i jedliśmy. Witek Iwański pokazał wszystkim jak obchodzić się z karczochami, jaki jest na nie najlepszy sposób. Przygotowaliśmy kilka dań i przepisami chętnie się z Wami dzielę.
Dziękuję Frisco za kolejne, kapitalne warsztaty, na których pod okiem Specjalistów możemy się szkolić i doskonalić :)
Oto garść karczochowych informacji (materiały Frisco):
* Karczochy to wieloletnie rośliny zielone z rodziny astrowatych. Pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Uprawiane są w Europie i Ameryce Północnej.
*Dobry karczoch powinien być ciężki. Mięsiste, zwarte liście po ściśnięciu powinny skrzypieć.
*Jest to roślina lecznicza. Produkuje się z nich preparaty na obniżenie poziomu cholesterolu i trójgilcerydów we krwi. Jest źródłem flawonoidów. Ekstrakt z liści karczocha ma także właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniajace. Działa zbawiennie na wątrobę.
*Karczocha znajdziemy także w składzie kosmetyków oczyszczających.
* Częścią jadalną są części główki kwiatostanów. Należy z nich usunąć zewnętrzną, twardą warstwę łusek. Zjadamy także kwiatostan, jego dno i krótki koniec łodygi. Najpyszniejsze jest tzw. serce karczocha.
*Karczochy jemy po wcześniejszym ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. W sklepie znajdziemy także wersje marynowane w zalewie z oliwy.
*Przechowujemy je w lodówce, zawinięte w ściereczkę do 3 dni.
* Karczochy mają mięsistą strukturę i lekko gorzkawy, orzechowy smak.
*Do karczochów pasuje: oliwa z oliwek, tymianek, kapary, parmezan, cytryna, pietruszka, sok z pomarańczy, orzechy włoskie, bazylia, pomidory.
Moje serce (nie karczochowe) podbiły dania zaproponowane przez Witka Iwańskiego, a karczochy w oliwie będę robiła regularnie. Z całego serca polecam Wam przepisy, są super!
#Frisco
#FriscoFresh
Dodaj komentarz