Frisco Fresh / KARCZOCHY

karczochy_frisco

Kręcą mnie karczochy. I już. Są jak zamknięty owoc miłości, do którego trzeba podejść umiejętnie. Z najpyszniejszymi uczuciami trzeba odrywać listek po listku po to, by ujrzeć jego serce i w pełni rozkoszować się smakiem.

Nie taki karczoch straszny na jakiego wygląda… A jak sprawnie obchodzić się z karczochami podpowiedział Witek Iwański na warsztatach zorganizowanych przez Frisco. Skrzynki wypełnione karczochami kusiły i zachęcały do pichcenia. I tak się stało. Obieraliśmy, kroiliśmy, gotowaliśmy i jedliśmy. Witek Iwański pokazał wszystkim jak obchodzić się z karczochami, jaki jest na nie najlepszy sposób. Przygotowaliśmy kilka dań i przepisami chętnie się z Wami dzielę.

Dziękuję Frisco za kolejne, kapitalne warsztaty, na których pod okiem Specjalistów możemy się szkolić i doskonalić :)

Oto garść karczochowych informacji (materiały Frisco):

* Karczochy to wieloletnie rośliny zielone z rodziny astrowatych. Pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Uprawiane są w Europie i Ameryce Północnej.

*Dobry karczoch powinien być ciężki. Mięsiste, zwarte liście po ściśnięciu powinny skrzypieć.

*Jest to roślina lecznicza. Produkuje się z nich preparaty na obniżenie poziomu cholesterolu i trójgilcerydów we krwi. Jest źródłem flawonoidów. Ekstrakt z liści karczocha ma także właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniajace. Działa zbawiennie na wątrobę.

*Karczocha znajdziemy także w składzie kosmetyków oczyszczających.

* Częścią jadalną są części główki kwiatostanów. Należy z nich usunąć zewnętrzną, twardą warstwę łusek. Zjadamy także kwiatostan, jego dno i krótki koniec łodygi. Najpyszniejsze jest tzw. serce karczocha.

*Karczochy jemy po wcześniejszym ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. W sklepie znajdziemy także wersje marynowane w zalewie z oliwy.

*Przechowujemy je w lodówce, zawinięte w ściereczkę do 3 dni.

* Karczochy mają mięsistą strukturę i lekko gorzkawy, orzechowy smak. 

*Do karczochów pasuje: oliwa z oliwek, tymianek, kapary, parmezan, cytryna, pietruszka, sok z pomarańczy, orzechy włoskie, bazylia, pomidory.

Moje serce (nie karczochowe) podbiły dania zaproponowane przez Witka Iwańskiego, a karczochy w oliwie będę robiła regularnie. Z całego serca polecam Wam przepisy, są super!

#Frisco

#FriscoFresh

IMG_7561 karczochy_frisco karczochy_frisco karczochy_frisco karczochy_frisco IMG_7488 IMG_7513 IMG_7543 IMG_7557 IMG_7569 IMG_7583 IMG_7661 IMG_7676 IMG_7700 IMG_7743 IMG_7752 IMG_7759 IMG_7771 IMG_7778 IMG_7786 IMG_7797 IMG_7808 IMG_7811 IMG_7812 IMG_7832 IMG_7841

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.