Brak produktów w koszyku
Frytki domowe

Moje ulubione frytki to takie oprószone solą i słodką papryką.
Domowe frytki podaję zazwyczaj z sosem majonezowo- jogurtowym z dodatkiem pieczonej cytryny i pieczonego czosnku. Takie sosy są wyśmienite i bardzo proste w przygotowaniu.
Wystarczy dwie łyżki majonezu wymieszać z łyżką jogurtu, dodać sól, pieprz oraz ulubiony dodatek. Do jednego sosu dodałam sos z pieczonej cytryny oraz otartą skórkę ze świeżej, a do drugiego dwa ząbki pieczonego czosnku.
Najlepsze domowe frytki to takie, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Aby uzyskać taki efekt, smażenie frytek musimy podzielić na dwie części. Ale od początku…
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr oleju (słonecznikowego)
- 1 kg ziemniaków obieramy i kroimy w słupki - płuczemy pod wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Litr oleju podgrzewamy w garnuszku na średnim ogniu.
- Kiedy olej jest bardzo dobrze rozgrzany, wrzucamy partiami ziemniaki.
- Po ok. 5-6 minutach, kiedy frytki lekko złapią chrupiący wierzch, wyjmujemy je na talerz. Zwiększamy płomień gazu, aby olej osiągnął wyższą temperaturę i ponownie wrzucamy frytki. Smażymy kilka minut - do uzyskania złotego koloru.
- Smażenie ziemniaków w pierwszym etapie do momentu uzyskania skorupki sprawia, że w drugim etapie frytki nie wchłoną oleju.

Dodaj komentarz