FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM

FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM Słowo daję, że był to obiad na szybko. Miałam go wcześniej w głowie, kupiłam wszystkie składniki, wiedziałam od czego zacznę, ale przygotowanie i gotowanie zajęło mi niecałą godzinę. I właśnie tak Wam to wszystko opiszę. Szybko, prosto, ale jakże pysznie!

Bataty to pięknie pomarańczowe, słodkie ziemniaki, które kocham upieczone. Świetnie smakują z solą i pieprzem – czas pieczenia – 20 minut.

Kotleciki grillowane – to mięso mielone z szynki z posiekanym pomidorkiem, rozmarynem i grecką przyprawą – czas grillowania – kilka minut z każdej strony.

Awokado i pomidor- miało być guacamole, ale awokado nie było tak miękkie jak być powinno. Pokroiłam je więc, skropiłam cytryną, przełożyłam posiekanym pomidorkiem wymieszanym z cebulką szalotką – czas przygotowania – max. 10 minut.

Do dzieła! :)

FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM SKŁADNIKI:

*** BATATY***

* na blachę frytek – 3 spore bataty, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka gałązek świeżego rozmarynu

***GRILLOWANE KOTLECIKI***

* mięso mielone np. z szynki (ja użyłam ok 250 g), jajko, pół pomidora, łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, sól, pieprz, grecka przyprawa do kotlecików (przywiozłam ja z Grecji, ale w naszych sklepach też są podobne, np. taka do gyrosa)

FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM ***AWOKADO Z POMIDOREM***

* awokado, sok z cytryny lub limonki, pomidor, szalotka, gęsty, słodki sos balsamiczny (można zastąpić oliwą z oliwek i normalnym octem balsamicznym)

PRZYGOTOWANIE:

BATATY obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż w plastry, a następnie w słupki. W misce mieszamy ziemniaki z oliwą, solą i pieprzem i rozmarynem. Układamy słupki jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Pod koniec FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM pieczenia można włączyć na kilka minut (3, 4 min.) grilla.

KOTLECIKI – mięso mielone łączymy w misce z jajkiem (ja ze względu na dietę alergiczną użyłam kilku jaj przepiórczych), przyprawą grecką (ok. dwóch łyżeczek), solą, pieprzem (do smaku) i niecałą łyżeczką słodkiej papryki. Pomidora obieramy ze skórki i siekamy. Dodajemy do mięsa. Świeży rozmaryn również siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy mięso dodając odrobinę oliwy. Formujemy kotleciki i grillujemy je na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony (ok. 5 min.)

FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM AWOKADO obieramy ze skórki, kroimy w półksiężyce, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, tak by nie zbrązowiało. Pomidora (udało mi się kupić malinówkę! :)) obieramy ze skórki, kroimy w malutką kosteczkę, dodajemy posiekaną szalotkę i mieszamy. Na talerzu półksiężyce awokado przekładamy pomidorem wymieszanym z szalotką. Całość polewamy sosem balsamicznym.

Smacznego!

Asia :)

ps. Mój prześmiechowy syn Karol batatów nie jadł, gdyż stwierdził, że ściemniam, bo to na bank upieczona marchewka :)

FRYTKI Z BATATÓW, GRILLOWANE KOTLECIKI I AWOKADO Z POMIDOREM

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.