Brak produktów w koszyku
Fusilli z pesto pietruszkowym i pieczoną dynią

Jesień czaruje nas pięknymi i pełnymi barwami – brązami, czerwienią, zielenią, pomarańczem. Czaruje barami, ale też zapachami i smakami. Dlatego też dzisiejsza propozycja będzie bardzo jesienna. Makaron z pieczoną dynią pachnąca ziołami i czosnkiem skąpany będzie w domowym pesto z pięknie zielonej natki.
Przygotowanie takiego pesto zajmie nam kilka chwil. Możecie je sprytnie ukryć w słoiku i używać do woli. Pieczona, esencjonalna dynia w połączeniu z makaronem z żytem Lubella zapewni pełnowartościowy i bardzo zdrowy posiłek.
To pyszny makaron, którym możecie się rozkoszować i na obiad i na kolację. Możecie też spakować go do pudełka i zabrać ze sobą na spacer, do szkoły czy do pracy.
Tym jesiennym, makaronowym wpisem przygotowujemy się do świętowania Dnia Makaronu :)
Fusilli z pesto pietruszkowym i pieczoną dynią
2016-10-16 20:21:15
dla 2 osób
- 200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno z żytem - świdry Fusilli
dynia
- mała dynia
- główka czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
pesto
- pęczek natki pietruszki
- garść orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 30 g parmezanu
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól (do smaku)
PRZYGOTOWANIE
- Dynię kroimy na kawałki, umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Dodajemy główkę czosnku przekrojoną na pół (w łupinie), rozmaryn.
- Całość polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopni (do miękkości).
- Natkę pietruszki myjemy, odcinamy gałązki, umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pokrojony na kawałki parmezan i orzechy nerkowca. Podlewamy oliwą z oliwek i zaczynamy miksować. Pesto powinno być gładki i mokre - tak, by swobodnie możne było je rozprowadzić z makaronem. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy (lub orzeszków). Pesto solimy na samym końcu, do smaku (pamiętamy, że parmezan sam w sobie jest słony).
- Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Do makaronu dodajemy pokrojoną na kawałki, upieczoną dynią i upieczone ząbki czosnku.
- Całe danie dekorujemy natką i ewentualnie kilkoma uprażonymi orzechami nerkowca.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz