Brak produktów w koszyku
GALARETKA Z CZERWONEGO WINA
Galaretka z czerwonego wina pięknie pachnie, świetnie wygląda i obłędnie smakuje. Dostałam kiedyś taką galaretkę w prezencie. Było mi jej żal jeść :)
Dodawałam małe kawałki do kanapek z dobrym, kozim serem lub takich z pieczoną kaczką czy innym mięsem.
Do przygotowania mojej galaretki użyłam czerwonego wina wytrawnego oraz żurawiny, która została mi po zrobieniu nalewki. Zmiksowałam ją i wraz z przyprawami dodałam do wina.
Oczywiście możecie przygotowac galaretkę tylko na bazie wina. Z pewnością będzie bardziej klarowna.
Galaretka w ozdobnym słoiku z pewnością będzie wspaniałym, świątecznym prezentem. Gorąco zachęcam do przygotowania tej pyszności.
SKŁADNIKI:
* 500 ml czerwonego wina
* ok. 3 łyżek cukru (jeśli użyliśmy wina wytrawnego i chcemy, aby galaretka była ciut słodka)
* pół kubka żurawiny – pozostałość po zrobieniu nalewki (opcjonalnie)
* gwiazka anyżu
* łyżeczka cynamonu (+kora)
* 2-3 ziarna kardamonu
* żelatyna (3 łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy wino. Opcjonalnie dodajemy przetartą/zmiksowaną żurawinę. Jesli użyliśmy wina wytrawnego, a chcemy żeby galaretka była słodka, dosypujemy cukier.
Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy, suszymy. Ścieramy z niej skórkę, wyciskamy sok – dodajemy do wina. Dodajemy również anyż, cynamon oraz kardamon. Całość mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu.
Do ciepłego wina z przyprawami dosypujemy żelatynę – ok. 3 łyżek na 500 ml płynu (zgodnie z opisem na opakowaniu). Mieszamy wszystko do rozpuszczenia się żelatyny i cukru.
Całość przelewamy do wyparzonych słoiczków, schładzamy i wstawiamy do lodówki, aby całość stężała.
Gotowe!
Pozdrowienia, Asia :)
Dodaj komentarz