Galette des rois

Galette des rois to tradycyjne ciasto francuskie przygotowywane na Święto Trzech Króli. Ciasto przygotuje się z ciasta francuskiego, a nadzienie tworzy masa migdałowa. Do środka masy, jeszcze przed pieczeniem można włożyć porcelanową figurkę lub całego migdała. Tradycja głosi, że ten, kto trafi na figurkę zostaje Królem na resztę dnia i nocy :)

Aby przygotować galette des rois dla ok 6 osób kupcie:

*1 płat ciasta francuskiego

*200 g całych migdałów

*140 g masła

*130 g cukru pudru

*2 żółtka

*1 łyżka rumu

*porcelanowa, malutka figurka lub migdał

*dodatkowo 1 żółtko do posmarowania ciasta

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Prostokątne ciasto francuskie składamy na pół i kroimy na dwa kwadraty. Przykładamy talerz i odrysowujemy dwa okręgi.

Migdały mielimy, dodajemy masło, cukier, żółtko i rum i mieszamy lub miksujemy wszystko razem aż powstanie migdałowa masa.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy pierwszy okrągły płat ciasta francuskiego.

Nakładamy masę migdałową pozostawiając ok 1 cm wolnej powierzchni dookoła brzegów ciasta. Wkładamy figurkę lub migdał.

Przykrywamy ciasto drugim kawałkiem i zlepiamy brzegi (możemy zrobić ozdobne falbanki.

Ostrym możemy roimy ozdobne nacięcia na cieście.

Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok 25-30 minut na złoty kolor.

Ciasto podajemy ostudzone. Masa w środku powinna zastygnąć. 

Kiedy pokroimy gorące ciasto, masa wypłynie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.