Brak produktów w koszyku
Galette des rois
Galette des rois to tradycyjne ciasto francuskie przygotowywane na Święto Trzech Króli. Ciasto przygotowuje się z ciasta francuskiego, a nadzienie tworzy masa migdałowa. Do środka masy, jeszcze przed pieczeniem można włożyć porcelanową figurkę lub całego migdała. Tradycja głosi, że ten, kto trafi na figurkę zostaje Królem na resztę dnia i nocy :)
Aby przygotować galette des rois dla ok 6 osób kupcie:
*1 płat ciasta francuskiego
*200 g całych migdałów
*140 g masła
*130 g cukru pudru
*2 żółtka
*1 łyżka rumu
*porcelanowa, malutka figurka lub migdał
*dodatkowo 1 żółtko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Prostokątne ciasto francuskie składamy na pół i kroimy na dwa kwadraty. Przykładamy talerz i odrysowujemy dwa okręgi.
Migdały mielimy, dodajemy masło, cukier, żółtko i rum i mieszamy lub miksujemy wszystko razem aż powstanie migdałowa masa.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy pierwszy okrągły płat ciasta francuskiego.
Nakładamy masę migdałową pozostawiając ok 1 cm wolnej powierzchni dookoła brzegów ciasta. Wkładamy figurkę lub migdał.
Przykrywamy ciasto drugim kawałkiem i zlepiamy brzegi (możemy zrobić ozdobne falbanki.
Ostrym możemy roimy ozdobne nacięcia na cieście.
Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok 25-30 minut na złoty kolor.
Ciasto podajemy ostudzone. Masa w środku powinna zastygnąć.
Kiedy pokroimy gorące ciasto, masa wypłynie.
Dodaj komentarz