Brak produktów w koszyku
Gastrobanda
Jeśli szukacie dobrej i lekkiej lektury na wakacje, kupcie książkę Jakuba Milszewskiego i Kamila Sadkowskiego „Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś widzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść” wydaną przez Smak Słowa oraz Agora.
Książkę czyta się lekko i przyjemnie. Ujawnia ciekawe smaczki, o których wiedzieć tylko mogą prawdziwi wyjadacze gastroświata.
Tak piszą o niej Twórcy i Wydawcy:
„Gastrobanda” to pierwsza polska książka, której autorzy szczerze rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne, pytanie w bezkompromisowy sposób odsłaniają nieznany laikowi barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, umiejętnościach psychologicznych barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację restauracyjnych gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszystko szczerze i bez ogródek.
Całość przyrządzona i zaserwowana została przez dwóch autorów – kucharza Kamila Sadkowskiego i dziennikarza Jakuba Milszewskiego – z ciętym dowcipem i wieloma anegdotami. Oprócz licznych zapisków z podziemnego życia kuchni w „Gastrobandzie” znaleźć można wskazówki, jak ugotować danie dla licznej grupy osób w możliwie krótkim czasie czy na co zwracać uwagę przy zamawianiu restauracyjnego posiłku. Cała prawda o polskiej gastrobandzie – opowiedziana prostym, mocnym językiem kuchennego slangu – to książka, która wkrótce zmieni spojrzenie na kulinarną rzeczywistość.
Kamil Sadkowski – szef kuchni, jeden z twórców Akademii Kulinarnej Fumenti, wieloletni współpracownik Roberta Makłowicza. Przeszedł przez wszystkie szczeble branży gastronomicznej: był kelnerem, barmanem, kucharzem, pracował w firmie dostarczającej produkty do restauracji, uczestniczył w tworzeniu jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Znawca japońskiej kuchni i bywalec lokalnych restauracji na całym świecie.
Jakub Milszewski – dziennikarz, odpowiedzialny za kształt językowy książki, współautor kontrowersyjnego cyklu felietonów „Mucha w zupie”, w których zadaje niewygodne pytania pracownikom kuchni i hotelowych restauracji.
Tytuł: „Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś widzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść”
Autorzy: Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
Wydawnictwa: Smak Słowa oraz Agora
Premiera: 22 czerwca
Dodaj komentarz