Brak produktów w koszyku
Bardzo gęsta zupa pomidorowa
Kocham zupy! Mogę je jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Uważam, że w dobrej zupie można przemycić mnóstwo pyszności i cennych składników. Wczoraj przygotowałam zupę, która była daniem – obłędnie gęsta z mocno wyczuwalną strukturą. Ten bardzo gęsta zupa pomidorowa, która zakochała się w cebuli, czosnku, oliwie, mozzarelli i smażonym chlebie. Jasny gwint, pyszna to zupa!
Bardzo gęsty krem pomidorowy
2018-03-08 09:40:12
SKŁADNIKI
- *dla 3-4 osób
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża, biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 400 ml pasty pomidorowej
- 100 ml wody
- sól, pieprz, cukier - do smaku
- 1 kulka mozzarelli
- chlebek do usmażenia (np. bagietka lub ciabatta)
- oliwa z oliwek - do polania na talerzu
- bazylia (listki)
PRZYGOTOWANIE
- W rondlu/garnku rozgrzewamy oliwę i masło.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilkę.
- Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Cebulę i czosnek smażymy na rumiano, uważamy by czosnek się nie spalił.
- Dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy całość.
- Dodajemy przecier pomidorowy (pastę), mieszamy.
- Jeśli w puszce mieliśmy całe pomidory, drewnianą łyżką rozdrabniamy je na mniejsze kawałki.
- Do zupy dodajemy wodę, trzymamy ją na malutkim ogniu - niech bulgocze i się zagęszcza.
- Zupę konkretnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Przed podaniem na patelni smażymy kawałki chleba.
- Gorącą zupę wlewamy na talerz, dodajemy porwaną mozzarellę i usmażony chleb.
- Całość solidnie skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy zioła.
- Gotowe!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Delektujemy
Zdecydowanie gęsta i zdecydowanie pyszna zupa! Bardzo fajny przepis – będę często z niego korzystać:)