Brak produktów w koszyku
Gnocchi ze szparagami i ndują
Składniki:
*dla 3 osób
*200 g gnocchi
*pęczek szparagów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*150 ml śmietanki truflowej lub zwykłej 30%
*100 ml białego, wytrawnego wina
*5 łyżek oliwy z oliwek
*50 g masła
*10 listków estragonu
3 łyżki nduji lub innej pikantnej kiełbaski
*só, świeżo mielony pieprz
*odrobina świeżej skórki z cytryny
*parmezan
Przygotowanie:
Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – al dente, odcedzamy je. Zachowujemy wodę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dajemy cebulę pokrojoną w piórka i cieniutkie plasterki czosnku. Dodajemy pęczek szparagów pokrojonych na niewielkie kawałki. Solimy do smaku, smażmy ok 15 minut. Dodajemy masło, wino, mieszamy, smażymy.
Dodajemy śmietankę i ewentualnie chochlę wody z garnka, w którym gotowały się gnocchi.
Sos powinien być kremowy, ale nie z gęsty.
Smakujemy sos i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy estragon i sok ze skórki cytryny i nduję (małe kawałeczki. Jeśli nie mamy nduji i chcemy ją zastąpić inną, pikantną kiełbaskę, kiełbaskę dodajemy wcześniej do smażących się szparagów.
Do sosu wrzucamy gnocchi, mieszamy wszystko.
Podajemy całość z parmezanem
Dodaj komentarz