Gnocchi ze szparagami i ndują

Składniki:

*dla 3 osób

*200 g gnocchi

*pęczek szparagów

*1 cebula

*2 ząbki czosnku

*150 ml śmietanki truflowej lub zwykłej 30%

*100 ml białego, wytrawnego wina

*5 łyżek oliwy z oliwek

*50 g masła

*10 listków estragonu

3 łyżki nduji lub innej pikantnej kiełbaski

*só, świeżo mielony pieprz

*odrobina świeżej skórki z cytryny

*parmezan

Przygotowanie:

Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – al dente, odcedzamy je. Zachowujemy wodę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dajemy cebulę pokrojoną w piórka i cieniutkie plasterki czosnku. Dodajemy pęczek szparagów pokrojonych na niewielkie kawałki. Solimy do smaku, smażmy ok 15 minut. Dodajemy masło, wino, mieszamy, smażymy.

Dodajemy śmietankę i ewentualnie chochlę wody z garnka, w którym gotowały się gnocchi.

Sos powinien być kremowy, ale nie z gęsty.

Smakujemy sos i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy estragon i sok ze skórki cytryny i nduję (małe kawałeczki. Jeśli nie mamy nduji i chcemy ją zastąpić inną, pikantną kiełbaskę, kiełbaskę dodajemy wcześniej do smażących się szparagów.

Do sosu wrzucamy gnocchi, mieszamy wszystko.

Podajemy całość z parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.