Brak produktów w koszyku
GRATIN DAUPHINOIS
Dania au gratin to dania zapiekane, najczęściej w białym sosie. Gratin dauphinois to francuski klasyk. To zapiekanka ziemniaczana, ale ciut podkręcona – czosnkiem, obowiązkowo masłem i gałką muszkatołową. Jest niebiańsko pyszna, spróbujcie.
Tę zapiekankę przygotowałam z kolorowych ziemniaków. Są dostępne np. w Piotrze i Pawle.
Zapraszam do pobrania Magazynu SMAQ! :)
GRATIN DAUPHINOIS
2014-06-23 11:37:54
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków – mogą być różne kolory, użyłam fioletowych i białych
- 300 ml mleka 2%
- 300 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy.
- Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką.
- Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę.
- Ziemniaki gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem.
- Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały.
- Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz