Brak produktów w koszyku
Grillowane karczochy z solą morską i cytryną
Jest coś magicznego w rozkoszowaniu się karczochami. Pięknie i ujmująco wyglądają. Aby w pełni się nimi zachwycić, musimy użyć delikatnego dotyku i dostać się do ich środka – do serca.
Esencja ich smaku czyli serce, skryte jest po dość twardymi, chroniącymi je listkami.
Karczochy możemy gotować, piec i grillować. Serca karczochów marynowane w zalewie czy oliwie wspaniale smakują np. w tostach z pastą chilli.
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ, do którego pobrania serdecznie zachęcam :)
- Po ok. 2 karczochy na osobę
- 2 cytryny
- sól morska
- oliwa z oliwek
- Przygotowujemy miskę z wodą, wyciskamy do niej sok z cytryny, wrzucamy wyciśniętą cytrynę.
- Karczochy dokładnie myjemy, podczas mycia rozchylamy jego liście. Dłonie nacieramy sokiem z cytryny. Dzięki temu karczochy nie ściemnieją kiedy je zaczniemy kroić.
- Z karczocha odrywamy wszystkie twarde płatki. Odcinamy również twardą, górną część karczocha (1/3 karczocha) oraz łodygę (zostawiamy 1 cm).
- Karczocha przepoławiamy na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy puchaty środek (kwiatostan).
- Tak przygotowane karczochy kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski z wodą i cytryną.
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Karczochy osuszamy, skrapiamy solidnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Karczochy grillujemy na patelni z każdej strony po kilka (do kilkunastu) minut. Należy sprawdzać czy karczochy są miękkie.
- Grillowane karczochy oprószamy solą morską, dodajemy po kilka kropli oliwy z oliwek i cytryny.
- Jeśli macie ochotę ugotować karczocha, przygotowane i natarte sokiem z cytryny karczochy, należy ugotować w osolonej wodzie ok. 30/40 minut. Do wody można dodać cytrynę, czosnek czy też zioła.
Pingback: Cytryna i sok z cytryny | ValcomTech