Brak produktów w koszyku
GRILLOWANE KREWETKI NA PATYCZKACH Z TRAWY CYTRYNOWEJ
Podobno wciąż tak mówię, ale to na serio prosty przepis :)
Esencją smaku jest pasta – mieszanka utartych przypraw oraz patyczki trawy cytrynowej, na które nadziewamy krewetki. Przygotowanie tego dania to kilka chwil. Wystarczy: 1. utrzeć ze sobą czosnek, chili, sól, imbir, sok z limonki, kolendrę i odrobinę oliwy z oliwek, 2. przygotować krewetki, 3. nadziać je na patyczki i grillować chwilę. Krewetki podałam z małymi, grillowanymi pomidorkami, które również wcześniej wymieszałam z pozostałą po krewetkach pastą.
SKŁADNIKI:
* kilka łodyg trawy cytrynowej
* krewetki (po 4, 5 sztuk na każdą łodygę trawy)
* pasta: 2 ząbki czosnku, kawałek chili, kawałek świeżego imbiru, świeża kolendra, 1 łyżka soku z limonki, sól, łyżka oliwy z oliwek
* kilkanaście małych pomidorków
* limonka, sezam
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki myjemy i obieramy z pancerza. Następnie nacinamy wzdłuż tułowia i wyjmujemy czarna nitkę (jelito). Małym nożykiem robimy otwór, który będzie potrzebny do tego, by nadziać krewetki na patyk trawy.
Przygotowujemy pastę. W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili, imbir, kolendrę, sok z limonki, sól i oliwę. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy krewetki i zostawiamy je na kilkanaście minut. Małe, przekrojone na pół pomidorki również marynujemy w przygotowanej paście.
Nadziewamy krewetki na patyczki trawy cytrynowej zachowując między krewetkami niewielkie odstępy. Krewetki i pomidorki grillujemy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. Szare krewetki powinny nabrać pięknego pomarańczowego koloru.
Gotowe :)
ps. W przygotowaniu tego wpisu pomogła mi moja zwariowana papuga Frodo, sami spójrzcie :)
Pozdrowienia :)
Asia
Dodaj komentarz