Brak produktów w koszyku
Grzybowa z makaronem, pudrem z borowików i oliwą tymiankową
Grzybowa z makaronem z wtopionymi listkami ziół, z pudrem z borowików, creme fraiche i oliwą tymiankową – brzmi super, co?
Przygotujcie tę zupę, bo robił ją Andrzej Andrzejczak z Pogromców Meatów, ja całość sfotografowałam, a pracowaliśmy dla Frisco.
Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Frisco oraz w najnowszym numerze pięknego Magazynu Frisco Fresh, który wydała dla Was Magda :)
- Składniki: (dla 4 osób)
- - grzyby suszone 200g
- - woda 2 L
- - włoszczyzna 1 paczka
- - liść laurowy 3 szt
- - czosnek 3 ząbki
- - ziele angielskie 6 ziarenek
- - kwaśna tłusta śmietana 100ml
- - tymianek 5 gałązek
- - oliwa z oliwek 100ml
- - mąka pszenna 200g
- - jajo 1szt
- - woda 50ml
- - sól ½ łyżeczki
- - natka pietruszki 1 mały pęczek
- 150g grzybów suszonych namaczamy w gorącej wodzie, resztę zostawiamy do zrobienia pudru. Suszone grzyby umieszczamy w malakserze i mielimy do uzyskania proszku.
- Włoszczyznę obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy namoczone grzyby, przyprawy, 3 gałązki tymianku, czosnek i gotujemy (ok.2 – 2,5h) na wolnym ogniu.
- W międzyczasie robimy oliwę tymiankową i makaron.
- Oliwę wlewamy na małego rondelka, delikatnie rozgrzewamy, wrzucamy 2 gałązki tymianku, szczyptę soli i 1 ząbek czosnku i zdejmujemy z ognia.
- Oliwa ma być ciepła na tyle, żeby mogły się uwolnić olejki eteryczne z tymianku i czosnku. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
- Następnie robimy makaron do zupy. Usypujmy kopiec z mąki, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, sól i niewiele wody.
- Wyrabiamy twarde, elastyczne ciasto.
- Ciasto należy rozwałkowywać na cienki placek.
- Następnie układamy na połowie ciasta listki np. natki pietruszki, zakrywamy resztą ciasta i znowu cienko wałkujemy.
- Całość podsypujemy mąką i zostawiamy na chwilę żeby wyschło.
- Ciasto rolujemy i kroimy w cienkie paski.
- Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.
- Gotową, esencjonalną zupę grzybową podajemy z ciepłym makaronem, kleksem z kwaśnej śmietany, oliwą tymiankową i pudrem z prawdziwków.
Dodaj komentarz