Brak produktów w koszyku
Guacamole

Wiecie, że z awokado można zrobić sobie mini żarty? Można je trochę oszukać i już po pokrojeniu w kostkę, dorzucić pestkę, która wcześniej usunęliśmy. Pomimo tego, że nie będzie w całości, obecność pestki spowoduje, że awokado poczuje się bezpiecznie. I nie zrobi się ciemne. Tak to sobie tłumaczę, bo właśnie dzięki obecności pestki, awokado nie ciemnieje. Super, prawda? :)
Innym sposobem by zachować piękny kolor awokado jest skropienie go sokiem z limonki czy też cytryny.
Najsmaczniejsze jest awokado pięknie dojrzałe. O takie średnio łatwo w naszych sklepach. Jeśli więc kupicie awokado i będzie ono twarde, zawińcie ja w papier (np. w gazetę) i schowajcie do szafki/szuflady. Po kilku dniach powinno być idealne.
Aby dostać się do awokado, kroimy je wzdłuż na pół, przekręcamy dłońmi obie połówki i otwieramy owoc. Aby usunąć pestkę, wbijamy w nią nóż, obracamy go i wyjmujemy pestkę.
Guacamole to najszybsza przekąska jaka znam. Podobnie jak humus, guacamole przygotowuje się sprawnie. Wystarczy mieć niezbędne składniki. A kluczem do idealnego guacamole jest dobra oliwa z oliwek, chili, kolendra i limonka.
Strzałem w 10 okazało się podanie guacamole w towarzystwie chlebków, od których jestem uzależniona. Dostałam je od Eweliny i mam nadzieję, że już niedługo będzie można je normalnie kupić. Nie zawierają mąki pszennej, są przygotowane z masy cudownie zdrowych, pysznych i chrupiących ziarenek.
Do działa więc. Noże w dłoń, kolendra i chili na deskę!
Smacznego :)
Asia
- 2 dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- szalotka
- limonka
- łyżeczka pasty chili
- świeża kolendra do smaku
- oliwa z oliwek (1-2 łyżki)
- sól, świeżo mielony pieprz
- Awokado myjemy, usuwamy pestkę, kroimy na kawałki, rozgniatamy widelcem i wkładamy do miski (wraz z pestką, żeby nie ściemniało).
- Limonkę zalewamy wrzątkiem, wycieramy, wyciskamy z niej sok (ok. 2 łyżek), dodajemy do awokado. Mieszamy całość, możemy usunąć pestkę.
- Szalotkę i czosnek siekamy, dodajemy do awokado.
- Do miski dodajemy pastę chili, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Całość dobrze mieszamy i schładzamy w lodówce.
- Do guacamole możemy również dodać pokrojonego w drobną kostkę, obranego ze skóry pomidora.



kocie-smaki
ojacie, sama nie wiem co bym chętniej zjadła – te cudne chlebki czy aromatyczne guacamole ;) najlepiej wszystko razem :)