Brak produktów w koszyku
HAMBURGERY NA OPAK – z kozim serem i marynowanym buraczkiem
Uwielbiam dobrze zrobione hamburgery. Chrupiąca bułka z sezamem, sałata, pomidor, cebula, plaster sera, idealnie wysmażona wołowina, majonezowe sosy, a do tego domowe frytki – to jest to. Na takiego hamburgera przyjdzie czas po diecie alergicznej, tymczasem musiałam poskromić apetyt wykorzystując do przygotowania wszystko to, co aktualnie jeść mogę. Udało się, smak był zaskakujący. Upieczone bułki z mąki żytniej przełożyłam listkami rukoli i botwinki, wołowinę połączoną z ziołami, musztardą z zielonym pieprzem i innymi przyprawami grillowałam kilka minut. Dodałam do całości kozi ser z ziołami oraz cieniutkie plastry marynowanego buraczka. Mój sos stanowił majonez bez jajek oraz keczup bez cukru, co akurat pozostawię bez komentarza :)
Taki hamburger to wariacja na temat, ale warto spróbować :)
SKŁADNIKI (na 1 hamburgera):
* ok. 150 g wołowiny (np. antrykot)
* łyżeczka posiekanych świeżych ziół
* łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem
* 1 ząbek czosnku
* mały kawałek chili
* kilka kaparów
* świeżo zmielony pieprz
* sól (dodajemy do mięsa podczas grillowania)
* pół cebuli – pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni
* bułka – np. z mąki żytniej z tego przepisu
* listki rukoli, botwinki, ewentualnie sałata
* plaster pomidora, np. malinowego
* plaster cebuli czerwonej
* plaster koziego sera z ziołami
* marynowane buraczki
* sos – majonez + keczup
Moją wołowinę zmieliła mi Pani w sklepie, możecie jednak zmielić ją sami w domu, jeśli macie maszynkę, dodając jednocześnie zioła i pieprz. Do mięsa dodajemy również podsmażoną wcześniej cebulkę, posiekany czosnek, chili, kapary oraz musztardę- najlepiej ostrą. Mięso wyrabiamy, a następnie formujemy na kształt okrągłych kotletów. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przygotowane kotlety solimy i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej stron. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę, kładziemy plaster sera by delikatnie rozpuścił się.
Przekrojoną na pół bułkę również przez chwilę grillujemy na patelni. Smarujemy ją sosami, układamy rukolę i botwinkę, mięso, warzywa.
Gotowe :)
Hamburgery w kolejnym wydaniu będą tradycyjne, koniecznie z domowymi frytkami i prawdziwym majonezem :)
Smacznego, Asia
Dodaj komentarz