Brak produktów w koszyku
Herbata Babci Jadzi
Magiczna herbata Babci Jadzi i jej smak towarzyszą mi od dzieciństwa. Babcia Jadzia niczym czarodziejka otwierała szafkę i z różnych torebek osypywała fusy do kubka w koszyczku. Nigdy nie chciała powiedzieć dlaczego herbata smakuje wyjątkowo. Byłam mała, mieszałam cukier w tej herbacie, obserwowałam jak wirują fusy i wiedziałam już wtedy, ze smak tej herbaty zapamiętam do końca życia. Udało mi się po kilku latach podejrzeć, że w szafce kuchenne, na samej górze Jadzia ma 3 papierowe torebki z trzeba różnymi herbatami.
To po Niej mam w sobie miłość do herbaty. Kocham wszelakie napary, a herbaty podkręcam czy to suszoną różą, skórką z sycylijskiej pomarańczy czy goździkami.
Przepis pochodzi z książki „Słodkie Co Nieco”, Wydawnictwo Zwierciadło
Na 1 dzbanek o pojemności 1 l
*łyżeczka czarnej herbaty Assam
*łyżeczka czarnej herbaty Yunan
*łyżeczka czarnej herbaty Earl Grey
*cukier
Wszystkie trzy rodzaje herbaty wrzucamy do koszyczka lub zaparzacza. Zalewamy wrzątkiem i parzymy 6-8 minut. Herbatę wyjmujemy. Słodzimy do smaku (ja daję łyżeczkę cukru na kubek).
Do herbaty możemy dodać 2-3 goździki, a po dosłodzeniu możemy dodać cytrynę.
Dodaj komentarz