Herbata Babci Jadzi

Magiczna herbata Babci Jadzi i jej smak towarzyszą mi od dzieciństwa. Babcia Jadzia niczym czarodziejka otwierała szafkę i z różnych torebek osypywała fusy do kubka w koszyczku. Nigdy nie chciała powiedzieć dlaczego herbata smakuje wyjątkowo. Byłam mała, mieszałam cukier w tej herbacie, obserwowałam jak wirują fusy i wiedziałam już wtedy, ze smak tej herbaty zapamiętam do końca życia. Udało mi się po kilku latach podejrzeć, że w szafce kuchenne, na samej górze Jadzia ma 3 papierowe torebki z trzeba różnymi herbatami.

To po Niej mam w sobie miłość do herbaty. Kocham wszelakie napary, a herbaty podkręcam czy to suszoną różą, skórką z sycylijskiej pomarańczy czy goździkami.

Przepis pochodzi z książki „Słodkie Co Nieco”, Wydawnictwo Zwierciadło

Na 1 dzbanek o pojemności 1 l

*łyżeczka czarnej herbaty Assam

*łyżeczka czarnej herbaty Yunan

*łyżeczka czarnej herbaty Earl Grey

*cukier

 

Wszystkie trzy rodzaje herbaty wrzucamy do koszyczka lub zaparzacza. Zalewamy wrzątkiem i parzymy 6-8 minut. Herbatę wyjmujemy. Słodzimy do smaku (ja daję łyżeczkę cukru na kubek).

Do herbaty możemy dodać 2-3 goździki, a po dosłodzeniu możemy dodać cytrynę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.