Brak produktów w koszyku
Homar pieczony z masłem szafranowym
- 2 homary (miałam obgotowane i zamrożone)
- 4 łyżki masła
- szczypta szafranu
- łyżeczka płatków soli
- limonka
- garść świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- Homara rozmrażamy.
- Odrywamy mu odwłok i szczypce - to tam jest mięso, które zjemy (zdjęcie).
- Części homara płuczemy pod bieżącą wodą.
- W misce mieszamy masło z szafranem, sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i posiekaną kolendrą.
- Ogony homara przecinamy nożyczkami (zdjęcie).
- Ze szczypców wyjmujemy mięso (skorupkę tłuczemy i wydobywamy mięso).
- Wszystkie części homara układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy na nie nasze doprawione masło.
- Tak przygotowanego homara dosłownie podpiekamy 7-10 minut w 180 stopniach - aż masło się rozpuści.
- Przed podaniem możemy homara skropić sokiem z limonki.
- Ze skorupy homara i innych części można przygotować bulion, który posłuży nam do ugotowania np. risotto.
Mam ogromny respekt do wody oraz największy szacunek do ryb. Wszystko dzięki mojemu najukochańszemu Tacie, który jest Wędkarzem. Miałam kilka lat, kiedy wstawałam o świcie, żeby jechać z Tatą na zawody wędkarskie. Nabijałam robale na haczyki, robiłam zanęty. Karmiliśmy ryby naprawdę pachnącym jedzeniem, dobrze pamiętam pęczak.
Tata wbił mi do głowy szacunek do całego środowiska, w którym “urzędowaliśmy”. Nad wodą zawsze musiał być spokój, panowała cisza. Małe rybki były wypuszczane, na piękne okazy czekała siatka cała zanurzona w wodzie. Wtedy było to dla mnie normalne i zwyczajne, ale teraz, kiedy widzę, że całą tę wiedzę mój Tata przekazuje Karolkowi, jestem zadowolona, że darzę ryby i wszystko co morskie tak mądrym uczuciem.
Dlatego z całego serca popieram zrównoważone rybołówstwo. Jeśli jeszcze nie znacie znaku MSC, to radzę się zapoznać i ze znakiem, który znajdziecie na opakowaniach ryb i owoców morza i z całą misją, którą MSC głosi.
Pochodzenie jest ważne, ale są sprawy ważniejsze
Jak wybrać dobrego homara? Na co zwrócić uwagę? Dlaczego warto wiedzieć skąd pochodzi i czy został złowiony w sposób zrównoważony dla środowiska? Te wszystkie informacje znajdziesz w przygotowanych przez nas materiałach.
W tym liście chcielibyśmy zwrócić uwagę na to co najważniejsze. A najważniejsza w naszej akcji i w przekazanej skrzynce jest to abyś dowiedział się o certyfikacie zrównoważonego rybołówstwa MSC. Blisko 90% zasobów ryb i owoców morza w morzach i oceanach jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych.
Wybierając ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz
i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku, zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim.
Coraz więcej świadomych konsumentów – coraz więcej certyfikowanych produktów
Obecnie 10% światowych połowów dziko żyjących ryb posiada certyfikat MSC, a w sprzedaży znajduje się ponad 20 tys. produktów z certyfikatem MSC sprzedawanych w 97 krajach, w tym prawie 400 w Polsce. Od 2010 roku nastąpił wzrost o niemal 900% jeżeli chodzi o liczbę produktów z logo MSC. To świadomi konsumenci powodują ten wzrost i zmianę, domagając się coraz większej ilości produktów z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.
Warto dołączyć do tej grupy!
Wybieraj ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna– poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą,
że mają wybór.
Wybierając ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC
Chronisz zasoby mórz i oceanów. Blisko 90% światowych zasobów dziko żyjących ryb jest wyczerpanych lub zagrożonych. Jest to obecnie jedno z największych wyzwań ekologicznych na świecie!
Chronisz ekosystemy mórz i oceanów. Ekosystemy morskie są niezwykle złożonymi systemami,
w których wszystkie elementy współzależą od siebie. Wyobraźmy sobie co by się stało, gdyby
np. wyłowić wszystkie ryby? Jak bardzo zmieniłby się cały ekosystem morski? Ryby z certyfikatem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów. Zrównoważony połów to taki, który pozostawia więcej ryb
w morzach i oceanach, sprzyja innym zwierzętom morskim i finalnie w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski.
Chronisz wiele gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. Zrównoważone połowy minimalizując przyłów sprzyjają nie tylko populacjom dziko żyjących ryb, ale także ochronie ptaków
i ssaków morskich oraz innych zagrożonych gatunków. Przyłów to niekontrolowane i przypadkowe połowy organizmów, które nie są celem połowu. W skutek przyłowu w sieci rybackie przypadkowo łapie się wiele zwierząt, np. żółwi morskich, delfinów czy morświnów.
Masz gwarancję, że ryby te pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł. Około 25% wszystkich ryb trafiających na nasze talerze pochodzi z nielegalnych źródeł. Daje to nawet 26 milionów ton ryb rocznie. Aby ukrócić ten proceder, niezbędne jest zapewnienie identyfikowalności przez podmioty działające w sektorze rybołówstwa. Identyfikowalność jest jedną z głównych zasad standardów certyfikacji MSC. System ten pozwala na śledzenie wstecz, dzięki czemu uniemożliwia wprowadzanie zagrożonych ryb i owoców morza na rynek.
O MSC
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz
z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. www.msc.org/pl
Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już w ponad 21 500 produktach w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już blisko 400 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce produktów z ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.
Dodaj komentarz