Są takie dni kiedy oddałabym wszystko za krwistego steka. Mam tak raz na jakiś czas, może nawet raz na kilka miesięcy. Pewnie organizm domaga się tego, czego mu brakuje. A może wtedy jest pełnia? A może to zwykły PMS :)
Ten przepis jest idealny. Tajemnicę dobrego steka zdradził mi Paweł Rzeźniczak. Stek jest solidnie natarty dobrym, czarnym pieprzem i co najważniejsze – pachnie masłem. Dodatkowo mięso rozpływa się w buzi.
Przygotowanie to kilka chwil – smażenie i pieczenie w sumie – ok. 10 minut.
Mięso podałam z młodymi, pieczonymi ziemniakami i młodą, cukrową, pieczoną cebulą oraz młodymi warzywami pieczonymi w miodzie.
- *mięso
- 300 g polędwicy wołowej (w temperaturze pokojowej)
- czarny pieprz (w ziarnach + moździerz)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- ćwierć kostki masła
- *ziemniaczki
- 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
- sól morska
- duża młoda cebula
- ćwierć kostki masła
- *młode warzywa
- 4 młode marchewki
- młody seler
- 2 młode pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki miodu
- sól morska
- *ziemniaczki
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Młode ziemniaczki szorujemy (nie obieramy), dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo.
- Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pocięta w piórka i masło.
- Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.
- *młode warzywa
- Warzywa obieramy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Skrapiamy wszystko oliwą, polewamy miodem, oprószamy sola morską i pieczemy razem z ziemniaczkami ok. 20 minut w 200 stopniach co jakiś czas mieszając.
- *steki - wyciągamy je z lodówki ok. 30 min. przed smażeniem, muszą mieć temp. pokojową.
- Mięso przygotowujemy po warzywach. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, włączamy grilla jeśli mamy taką funkcję.
- Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą i czarnym pieprzem (dobrej jakości gotowym lub zmiażdżonym w moździerzu).
- Rozgrzewamy patelnię - ustawiamy średni ogień.
- Smażymy mięso po 3,5 minuty z każdej strony + kilka sekund boki (w sumie 7 minut na patelni)
- W momencie, kiedy przewrócimy steki na drugą stronę, na mięso nakładamy masło.
- Po usmażeniu, steki wraz z patelnią wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy mięso w 180 stopniach przez 5 minut (steki będą średnio krwiste).
- Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i czekamy chwilą, by mięso odpoczęło.
- Steki podajemy np. z musztardą Develey z Tabasco. Jest obłędna!
- Do mięsa podajemy młode ziemniaki i pieczone w miodzie warzywa
- * na patelni po 3 minuty z każdej strony (w sumie 6 min) + 4 minuty w piekarniku w 180 stopniach
- *na patelni po 3,5 minuty z każdej strony (w sumie 7 min) + 5 minut w piekarniku w 180 stopniach
- *na patelni po 5 minut z każdej strony (w sumie 10 min) + 5 minut w piekarniku w 180 stopniach