Brak produktów w koszyku
IDEALNY STEK Z MŁODYMI WARZYWAMI
Są takie dni kiedy oddałabym wszystko za krwistego steka. Mam tak raz na jakiś czas, może nawet raz na kilka miesięcy. Pewnie organizm domaga się tego, czego mu brakuje. A może wtedy jest pełnia? A może to zwykły PMS :)
Ten przepis jest idealny. Tajemnicę dobrego steka zdradził mi Paweł Rzeźniczak. Stek jest solidnie natarty dobrym, czarnym pieprzem i co najważniejsze – pachnie masłem. Dodatkowo mięso rozpływa się w buzi.
Przygotowanie to kilka chwil – smażenie i pieczenie w sumie – ok. 10 minut.
Mięso podałam z młodymi, pieczonymi ziemniakami i młodą, cukrową, pieczoną cebulą oraz młodymi warzywami pieczonymi w miodzie.
- *mięso
- 300 g polędwicy wołowej (w temperaturze pokojowej)
- czarny pieprz (w ziarnach + moździerz)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- ćwierć kostki masła
- *ziemniaczki
- 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
- sól morska
- duża młoda cebula
- ćwierć kostki masła
- *młode warzywa
- 4 młode marchewki
- młody seler
- 2 młode pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki miodu
- sól morska
- *ziemniaczki
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Młode ziemniaczki szorujemy (nie obieramy), dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo.
- Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pocięta w piórka i masło.
- Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.
- *młode warzywa
- Warzywa obieramy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Skrapiamy wszystko oliwą, polewamy miodem, oprószamy sola morską i pieczemy razem z ziemniaczkami ok. 20 minut w 200 stopniach co jakiś czas mieszając.
- *steki - wyciągamy je z lodówki ok. 30 min. przed smażeniem, muszą mieć temp. pokojową.
- Mięso przygotowujemy po warzywach. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, włączamy grilla jeśli mamy taką funkcję.
- Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą i czarnym pieprzem (dobrej jakości gotowym lub zmiażdżonym w moździerzu).
- Rozgrzewamy patelnię - ustawiamy średni ogień.
- Smażymy mięso po 3,5 minuty z każdej strony + kilka sekund boki (w sumie 7 minut na patelni)
- W momencie, kiedy przewrócimy steki na drugą stronę, na mięso nakładamy masło.
- Po usmażeniu, steki wraz z patelnią wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy mięso w 180 stopniach przez 5 minut (steki będą średnio krwiste).
- Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i czekamy chwilą, by mięso odpoczęło.
- Steki podajemy np. z musztardą Develey z Tabasco. Jest obłędna!
- Do mięsa podajemy młode ziemniaki i pieczone w miodzie warzywa
- * na patelni po 3 minuty z każdej strony (w sumie 6 min) + 4 minuty w piekarniku w 180 stopniach
- *na patelni po 3,5 minuty z każdej strony (w sumie 7 min) + 5 minut w piekarniku w 180 stopniach
- *na patelni po 5 minut z każdej strony (w sumie 10 min) + 5 minut w piekarniku w 180 stopniach
Dodaj komentarz