Brak produktów w koszyku
Indyk pieczony
Indyk, a właściwie olbrzymia pierś indyka rozpływała się w ustach. Smakowała obłędnie zarówno podana z opiekanymi ziemniakami jak i dzień później, już zimna, nakładana na kanapki. Taki sposób przyrządzania piersi indyka uważam za najlepszy. Farsz czy marynata to kwestia gustu. Pieczenie piersi indyka podlanej wodą i marynatą stanowi o delikatności mięsa. I oczywiście jego jakość. Pierś indyka miałam najlepszą, bo od Uli z Podlasia. I na takie mięso stawiam – najlepszej jakości. Dzięki Ula!
Pieczoną pierś indyka najpierw marynowałam w przyprawach, a następnie nadziałam zmiksowanymi suszonymi pomidorami wraz z czosnkiem. Całą pierś zawinęłam w plastry szynki parmeńskiej i piekłam godzinę. szynka była chrupiąca, pierś miękka, a niedziela świetna.
Pozdrowienia,
Asia.
- pierś indyka (ok. 1 - 1,2 kg)
- łyżka soli
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- łyżka papryki słodkiej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ewentualnie łyżka sosu sojowego (jeśli marynata wyda się zbyt mało słona)
- 10-15 pomidorów suszonych z oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- Pierś indyka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, osuszamy.
- Składniki marynaty rozcieramy w moździerzu, nacieramy nią mięso. Mięso chowamy do lodówki na kilka godzin (możemy też na całą noc).
- Przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Pomidory suszone miksujemy wraz z czosnkiem.
- Pierś rozcinamy wzdłuż - robimy kieszonkę.
- Do kieszonki wkładamy pastę z suszonych pomidorów.
- Całą pierś owijamy szynką i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do naczynia wlewamy marynatę.
- Podlewamy mięso gorącą wodą - tak by sięgała do ok. 1 cm wysokości mięsa.
- Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na godzinę.
- W połowie pieczenia, po ok. 30 minutach odkrywamy naczynie, a mięso polewamy sosem, który powstał z marynaty, soków i wody.
- Po godzinie zwiększamy temperaturę do 200 stopni (możemy włączyć funkcję grilla) i pieczemy mięso do momentu, aż szynka będzie rumiana i chrupiąca (ok. 10 minut).
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy mu odpocząć kilka minut.
- Pozostały w naczyniu sos możemy przetrzeć przez sitko i podać do mięsa.
Dodaj komentarz